Начин на приготвяне
Изсипете белтъците в подходяща купа и добавете към тях солта. Разбийте с помощта на миксер в продължение на 5 минути.
Добавете на части лимоновия сок и захарта, като разбивате с най-високата степен на уреда. Трябва да се получи лъскава и гъста смес.
Вземете парче хартия и очертайте кръг, който има диаметър 22 см. В средата сипете белтъчната смес и с лъжица внимателно разстелете до очертанията на кръга, като леко изтегляте нагоре, за да се поучат стени. В средата на кръга трябва да се оформи кладенче.
Внимателно прехвърлете в тава и сложете в предварително загрята на 110 градуса фурна (без вентилатор). Сушете блата около 5 часа.
Охладете блата за тортата на решетка.
Разбийте охладената сметана (подсладена) до получаване на гъст крем. Напълнете основата с разбитата сметана.
Украсете целувчената торта с плодове по ваш избор - грозде, праскови, череши или каквото обичате.
Лятната торта Павлова със сметана е готова.