Начин на приготвяне
1 ч. ч. = 200 мл
Тези лесни сладки за Великден са много вкусни и се приготвят лесно.
Може да включите и децата в приготвянето им.
Разтопетесвинската мас и я оставете да се охлади, но да остане течна.
Настържете на фино ренде кората на 1 добре измит лимон.
Смесете киселото мляко и амонячната сода и разбъркайте. Изчакайте да шупне.
Разбийте яйцата и захарта в дълбока купа. Към яйцата прибавете охладената мас, киселото мляко със содата, кората на лимона и ванилиите. Разбъркайте всичко добре.
Започнете да прибавяте брашното, предварително пресято, чаша по чаша.
Разбърквайте с лъжица, докато прибавите 4 чаши брашно.
Последната чаша поръсете на работния плот и доомесете тестото с ръце. Трябва да се получи меко тесто, което не лепне.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да престои 20 минути.
През това време покрийте няколко тави с хартия за печене.
Аз ползвах тези на фурната. Излезнаха 3 тави сладки.
Тестото разделих на 3 части и направих различни видове.
Едната част оформих на топчета, които леко сплесках между дланите си.
Втората част разточих върху набрашнен плот на тънка кора и нарязах на триъгълници. В широкия край на всеки триъгълник сложих по малко домашен мармалад и навих на кифлички. Мармаладът може да замените с шоколад.
Последната част разточих на кора с дебелина 0. 5 см и изрязах формички.
Наредете сладките в тавите и ги намажете с жълтък, смесен с малко мляко или вода, след което ги поръсете със захар.
Печете Великденските сладки в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути, докато леко се зачервят.
Весели празници!