Начин на приготвяне
Каймата се слага в купа. Овкусява се с черен пипер и сол, като солта трябва да се прецени според това дали зеленчуковия бульон, които имате е подсолен. Добавя се 1 ч.л. червен пипер.
Лукът се почиства и настъргва на ренде. Прибавя се към каймата и се разбърква добре. Най-лесно с ръка.
Подготвя се сосче за намазване на корите. В купичка или чашка се слагат прясното мляко и 100 мл. олио. Разбъркват се.
Подготвя се намазнена тава. Взима се една от корите за баница. Разполага се разпъната. Намазва се обилно със соса от прясно мляко и олио. Каймата се разпределя на 4 равни части в купата.
Едната част се взима и се разпределя в края по дължина на кората. Завива се стегнато на руло. Рулото се нарязва на пънчета с дебелина около 2 сантиметра. Нареждат се прави в тавата. Същото се повтаря с останалите 3 кори.
Фурната се включва да загрее на 180 градуса. Когато всички пънчета са наредени в тавата, идва ред на зеленчуковия бульон, като той трябва да е горещ.
Мантъ с кори за баница се полива с бульона. Пече се около 30-40 минути.
В малък тиган се подготвя запържен червен пипер. Слагат се маслото и останалото олио. Загряват се. Добавя се останалият червен пипер и се оставя за няколко секунди, за да се запържи.
Когато печенето приключи се сглобяват порциите. В дълбока чиния на дъното се разпределя от турския йогурт. Според апетита ви отгоре се слага порция мантъ.
Това за мен са 4 порции. Поръсва се със запърженият червен пипер. Мантъ с кори за баница се приготвя бързо и лесно, а е толкова вкусно. Насладете се на една уникална рецепта, вдъхновена от турската кухня.