Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мантъ с кори за баница

Мантъ с кори за баница

Мантъ с кори за баница
Снимка: Виктория Константинова
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ако този път искате да опитате нещо различно с корите за баница, изпробвайте тази вкусна рецепта, вдъхновена от турската кухня."

Необходими продукти

  • кори за баница - 4 бр. Одрински
  • кайма - 350 г
  • лук - 1 малка глава
  • червен пипер - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • олио - 150 мл.
  • прясно мляко - 100 мл.
  • зеленчуков бульон - 500 мл.
  • масло - 2 с.л.
  • йогурт - 400 г турски
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се слага в купа. Овкусява се с черен пипер и сол, като солта трябва да се прецени според това дали зеленчуковия бульон, които имате е подсолен. Добавя се 1 ч.л. червен пипер.

Лукът се почиства и настъргва на ренде. Прибавя се към каймата и се разбърква добре. Най-лесно с ръка.

Подготвя се сосче за намазване на корите. В купичка или чашка се слагат прясното мляко и 100 мл. олио. Разбъркват се.

Подготвя се намазнена тава. Взима се една от корите за баница. Разполага се разпъната. Намазва се обилно със соса от прясно мляко и олио. Каймата се разпределя на 4 равни части в купата.

Едната част се взима и се разпределя в края по дължина на кората. Завива се стегнато на руло. Рулото се нарязва на пънчета с дебелина около 2 сантиметра. Нареждат се прави в тавата. Същото се повтаря с останалите 3 кори.

Фурната се включва да загрее на 180 градуса. Когато всички пънчета са наредени в тавата, идва ред на зеленчуковия бульон, като той трябва да е горещ.

Мантъ с кори за баница се полива с бульона. Пече се около 30-40 минути.

В малък тиган се подготвя запържен червен пипер. Слагат се маслото и останалото олио. Загряват се. Добавя се останалият червен пипер и се оставя за няколко секунди, за да се запържи.

Когато печенето приключи се сглобяват порциите. В дълбока чиния на дъното се разпределя от турския йогурт. Според апетита ви отгоре се слага порция мантъ.

Това за мен са 4 порции. Поръсва се със запърженият червен пипер. Мантъ с кори за баница се приготвя бързо и лесно, а е толкова вкусно. Насладете се на една уникална рецепта, вдъхновена от турската кухня.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: