Edin.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита баница с домашно точени кори

Вита баница с домашно точени кори

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Вита баница с домашно точени кори
Снимка: Мария Симова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Няма човек, който може да устои на аромата на току що изпечена домашна баничка"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1 пакетче суха /7 г/
  • яйца - 3 бр. /без 1 жълтък/
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • краве масло - 100 г разтопено и 50 г на кубчета
  • сирене - 300 г за поръсване
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от продуктите за него, които предварително сте оставили на стайна температура. Млякото трябва да е леко топло.

След като удвои обема си, разделете на осем топки, намажете ги с олио и оставете за 15 мин.

Разточете с точилка топчетата, намажете ги с разтопеното масло и поръсете със сирене, предварително натрошено.

Завийте на руло и подредете охлювчетата в намазнена тава в кръг. Оставете готовата вита баница за половин час да втаса.

Намажете със заделения жълтък и 1 с.л. олио. Сложете кубчета масло отгоре и печете апетитната баница на 150 градуса за 10 минути, а после на 180 градуса до готовност.

Витата баница с домашно точени кори е готова!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: