Начин на приготвяне
Тиквата се измива много добре и се почиства от семките.
Обелва се и се нарязва на едри парчета. Не се реже на дребни парчета, при варенето ще се разкашкат.
Слагат се в тенджера и се заливат с вода, така че водата да покрие парчетата.
Във водата се прибавят 6 с.л. кафява захар.
Тиквата се вари на умерен огън 20 мин. след завиране.
След това варената тиква се изважда от водата и се слага в метален гевгир да се изцеди.
В купа се разбъркват яйцата на пяна.
Прибавя се кафявата захар - 10 с.л. и се разбива с миксер до пълното разтопяване на захарта.
Прибавя се заквасената течна сметана, козето прясно мляко, домашната ванилова есенция и канелата.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Изцедената тиква се нарязва на едри парчета и се слага в тава.
Залива се със сместа.
Десертът с тиква се 30 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Оставя се да изстине, след което се нарязва на парчета.
Десертът с тиква и заквасена сметана е много вкусен.