Начин на приготвяне
Извадете почти всички кори от плика и ги оставете на стайна температура, за да изсъхнат - може да оставите само две в плика.
Намажете с олио дъното на тава и в нея сложете точно тези две отделени кори.
Разбийте яйцата заедно със захарта в голяма купа до получаване на гъст крем. Добавете олиото, бакпулвера, киселото мляко, ванилията и портокаловата кора.
Начупете изсушените кори и ги сложете в яйчената смес. Разбъркайте добре, след което я изсипете в тавичката и наредете отгоре резанчета портокал.
Печете в предварително загрята на 180 °C фурна за около 30 минути до златисто.
През това време си сварете сиропа, като смесите на котлона захарта, водата и сока. След като заври течността, я оставете още 15 минути.
Залейте вече леко охладения сладкиш с горещия сироп, като преди това го надупчете с вилица.
Покрийте сиропирания сладкиш с прозрачно фолио и го оставете за една нощ в хладилник.
Сервирайте портокаловия сладкиш Портокалопита с топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!