Начин на приготвяне
Първо измийте патладжаните, почистете ги от дръжките и ги нарежете на колелца, които са дебели около 1.5 см. Посолете и ги сложете в гевгир, за да се отцеди горчилката за около 30 минути. След това ги измийте със студена вода и ги подсушете с кухненска хартия.
Тук имате два варианта за термична обработка - или ги изпържете до златисто в загрята мазнина, или ги наредете в тава с хартия за печене, намазнете всяко кръгче с олио и изпечете на 200 градуса за 5 минути.
Хубаво е да ги сложите на най-високото ниво и да ги обърнете веднъж, за да се изпекат равномерно.
Следващата стъпка е приготвянето на соса Бешамел. Разтопете маслото и добавете към него брашното. Разбъркайте и запържете до получаването на златист цвят.
Започнете да наливате по малко от млякото, като бъркате непрекъснато до цялостното му усвояване. Подправете го със сол и пипер на вкус, а щом клокне, може да го свалите от огъня.
Наситнете лука и го задушете до омекване в загретия зехтин. Добавете каймата и я натрошете на парченца, запържете я до златист цвят. Прибавете към нея пасирания чесън и доматите. Овкусете с подправките и сол на вкус, намалете и гответе соса до сгъстяване и редуциране на течността.
Пригответе си неголяма тава за печене и я намазнете. На дъното на тава наредете половината от патладжаните, сипете върху тях доматения сос и покрийте с останалите патладжани.
Залейте с Бешамела и отгоре настържете ементала. Завършете с пармезана.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете запеканката до получаването на хубав златист цвят - около 15-тина минути.
Патладжаните с кайма и сирена на фурна са много вкусно ястие, опитайте!