Edin.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Турско мляко с ориз в гювечета

Турско мляко с ориз в гювечета

Турско мляко с ориз в гювечета
Снимка: Мария Божилова
2 / 2
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Един от любимите десерти на редица поколения е точно млякото с ориз"

Необходими Продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 л.
  • нишесте - 1 с.л. царевично
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилова есенция - 1 с.л. домашна
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 250 мл вода слагаме ориза и го оставяме да се вари.

След като изври водата, изсипваме ориза в съд на водна пара и добавяме захарта и прясното мляко. Варим за около 10 минути след завиране.

В друг съд разбъркваме жълтъците с нишестето и 100 мл вода. Сместа добавяме към млякото и бъркаме продължително докато заври.

Прибавяме ванилията и отново бъркаме.

В глинени купички изсипваме вече готовата смес. Нареждаме ги в тава, която пълним до половината с вода и ги печем в предварително загрята на 180°C фурна до златисто.

Хубаво е сутляшът да се покрие с чиния, за да не изсъхва извън фурната.

Турското мляко с ориз в гювечета се сервира студено и поръсено с канела.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: