Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Меки като памук кифлички

Меки като памук кифлички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
476917k
Меки като памук кифлички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
7
"Направо да ти е жал да си хапнеш от тези толкова мекички кифлички"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 110 мл
  • мая - 12 г жива
  • брашно - 300 г
  • сирене - 100 г овче или краве
  • извара - 3 с.л.
  • семена - маково, сусамово
  • олио - 25 г
  • мас - 20 г мека
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода с 1 с.л. захар. Оставете да шупне. Пресейте в брашното, добавете сол и направете дупка в средата. Изсипете маята.

Чукнете едно яйце, по-голямо, добавете още 1 с.л. захар и олиото и маста. Ако искате да ги направите сладки, добавете още малко захар, а ако смятате да бъдат солени кифлички, добавете сол.

Замесете тесто за кифлички, което не трябва да лепне. Оформете на топка тестото и оставете в купа, завито в кърпа. Оставете да втаса.

Когато тестото е готово, го разточете на кръгла кора. Нарежете на триъгълници. Аз съм направила плънка със сирене и извара. Добавих белтък от едно яйце, а жълтъка оставих за намазване на пухкавите кифлички.

Сложете по малко от плънката в широката част и завийте кифличките. Наредете ги в тава с хартия за печене. Оставете за час на топло да удвоят обема си. Намажете ги с жълтък и малко вода. Поръсете със семена.

Сложете кифличките да се пекат в затоплена фурна на 200 градуса за 20 минути. Последните 5 минути намалете на 180 градуса.

Така ще се получат меки като памук кифлички.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: