Начин на приготвяне
Уточнение - чашите са с вместимост 250 мл.
Смесете маята с лъжичка захар и я разтворете в топлото мляко. Оставете да се активира за кратко.
Междувременно разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете олиото и разтворената мая с млякото. Разбъркайте и ароматизирайте сместа с лимоновата кора и ванилията, постепенно добавете пресятото брашно.
Към сместа добавете нарязания локум и едро натрязаните орехи (оставете малко от тях).
Намазнете форма за кекс или сложете хартия за печене. Сипете вътре сместа.
Оставете кекса да втаса за 15-тина минути. След това го поръсете с отделените орехи, локум. Добавете кристална захар, която предварително сте смесили с малко вода.
Печете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна - необходими са около 40-45 минути.
Сполучливият локумен кекс е готов.