Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени питки»Слоеста содена питка

Слоеста содена питка

Слоеста содена питка
Снимка: Даниела Русева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Щом вкъщи има вкусна содена питка, никой няма да остане гладен"

Необходими продукти

  • брашно - около 600 г бяло
  • сода за хляб - 1 ч.л. /равна/
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • кисело мляко - 1 ч.ч. високомаслено
  • свинска мас - 3 с.л. топена /мека/
  • сирене - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното на работния плот и направете кладенче. Изсипете яйцата, млякото, содата и бакпулвера, загасени в сока от лимон.

Добавете солта и захарта и разбъркайте. Замесете тесто и оставете настрани за 10-15 мин. Намазнете го със зехтин и разтеглете с ръце, оформяйки го на фитил.

Нарежете на 8 части, които трябва да оформите на топки.

Взмете кръгла тава с диаметър 30 см и намазнете с 1 с.л. свинска мас. Намазнете работния плод и разточте всяка топка толкова, колкото е голяма тавата.

Когато разточите първата топка, поръсете с мас и сирене, отгоре сложете втория разточен лист и повторете до изчерпване на топчетата.

Върху последната кора от содената питка поръсете свинска мас и нарежете на квадрати. Ако искате, поръсете с маково семе.

Изпечете пухкава питка на 180 градуса до готовност.

Минути преди да стане готова, поръсете с червен пипер слоестата содена питка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата ми харесва,но не ми е ясно на каква дълбочина се режат квадратите!
Моля да уточните!
24.10.2024 17:31