Начин на приготвяне
Ако не ви звучи познато, карталаците представляват плоски питки, които се приготвят на сач. Наподобяват пърленки.
Най-напред пресейте брашното и в средата направете дупка. Сложете вътре содата и киселото мляко. Разбъркайте и дайте време на мята да се активира.
След няколко минути добавете олиото, солта и водата. Разбъркайте, за да може брашното да поеме течните продукти. Може да прибавите още брашно, ако сместа е прекалено рядка. Тестото не трябва да лепне.
Когато е готово, го разделете на 8 до 10 еднакви топки. Разточете ги с точилка. Отгорете поръсете със сирене, навийте на рулце, после на охлювче. Леко го сплескайте с длани, за да стане по-тънко.
Разкошните карталаци за закуска изпечете на сач, намазан със свинска мас. Печете ги на умерена температура от двете страни.
Щом са готови, намажете с малко мас или масло. Сервирайте ги за закуска с допълнително сирене или нещо друго по желание.