Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Бисквити»Коледни сладки без глутен

Коледни сладки без глутен

IvelinaIvelina
Новак
402k
Коледни сладки без глутен
Снимка: Ivelina
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
24

Необходими продукти

  • масло - ½ ч.ч., на стайна температура или палмово, омекотено
  • кокосово масло - ¼ ч.ч. омекотено
  • захар - ¾ ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 2 чаени лъжички
  • бадемов екстракт - ¼ чаена лъжичка
  • сода бикарбонат - ½ чаена лъжичка
  • сол - ½ чаена лъжичка, фина
  • бадемово брашно - 2 ¼ ч.ч. бланширано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксер смесете маслото, кокосовото масло и захарта. Добавете яйцата, ванилията и бадемовия екстракт, разбъркайте, докато се смесят всички съставки за домашните коледни сладки.

В отделна купа смесете содата за хляб, солта, бадемовото брашно и кокосовото брашно. Когато миксерът работи на слаби обороти, към течните съставки добавете от брашнената смес по 1 чаша, като разбивате добре след всяко добавяне.

Оформете тестото с ръце на топка и поставете върху парче найлоново фолио. Оформете тестото на диск и покрийте с найлоново фолио. Приберете в хладилника за поне 30 минути и до една нощ.

Загрейте фурната до 175 градуса. Покрийте 2 тави за печене с хартия за печене.

Поръсете чиста и равна, работна повърхност с кокосово брашно и разточете тестото за сладки, докато стане около 4 мл . Предпочитам да покрия тестото с найлоново фолио и така да разточвам, върху лист, пергаментова хартия. Или може да се наложи да натъркате точилката с кокосово брашно, за да направите това.

Изрежете всички бисквити, като изберете формички по ваш избор . Работете бързо, така че тестото да остане студено. Ако се стопли. приберете за 10 минути в хладилника и пак започнете да изрязвате фигурки. С помощта на шпатула прехвърлете нарязаните бисквитки върху тавите за печене.

Съберете останалите остатъци обратно на топка и разточете отново. Повтаряйте точенето и изрязването на коледните бисквитки, докато използвате цялото тесто. Ако тестото стане твърде топло, докато работите с него, може да се наложи да го охладите отново.

Печете бисквитките за 13-15 минути, докато станат леко златисти. Тези бисквитки трябва да се пекат по-дълго от типичните захарни бисквитки. Те ще останат меки и малко хрупкави, което е точно това, което искате! Охладете върху лист за печене за 2 минути, след което прехвърлете върху решетка. Охладете напълно преди декорация. Направете глазура по желание с пудра захар и лимонов сок, портокалов или друг аромат по избор. Наслади се!

Бележки към рецепти:

Използвайте вместо ¾ чаша бяла захар, захар от тръстика. Можете да замените ¾ чаша кокосова захар, но тестото ще бъде малко по-меко.

Горещо препоръчвам да използвате бланширано бадемово брашно за тази рецепта за сладки. Освен това, когато разточвате и преди да изрежете фигурите, работете бързо, така че тестото да остане студено. Ако имате проблеми с изрязването им, опитайте да разточите тестото, след което го поставете във фризера за 10 минути, преди да изрежете фигурите.

Опитайте и вие Коледни сладки без глутен, ако предпочитате различни безглутенови рецепти.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: