Спаначени Емпанади

Спаначени Емпанади
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 2
09/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции5

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе тестото, като за целта пресеете брашното и го смесите със сухата мая и солта.

Направете кладенче в средата и сипете вътре зехтина, водата и виното, постепенно замесете гладко и еластично тесто. Оформете на топка и оставете тестото да втаса на топло за 30-тина минути. Междувременно си направете плънката.

Загрейте зехтина на умерен огън и запържете зеления лук. Сипете накълцания чесън и доматеното пюре, поръсете със сол и риган. Гответе до сгъстяване на сместа и сложете спанака, но без да режете. Щом спанакът омекне, оставете плънката да се охлади.

Нарежете сварените яйца на средно големи парчета и ги добавете към спаначената плънка.

Разточете тестото на тънка кора и изрежете кръгове с диаметър около 15-16 см. В единия край сложете от плънката и подгъвайте, притискайки краищата.

От това количество продукти ще ви излязат 5 емпанади. Подредете ги в тава с хартия за печене и оставете да втасат за още 30 минути. Разбийте жълтъка с малко вода и олио, намажете втасалите емпанади.

Печете в загрята на 100 градуса фурна, като в момента на слагането им вътре, увеличете на 180 градуса. Необходими са около 20-22 минути.

Щом ги извадите от фурната, напръскайте леко с вода, без да ги покривате.

Спаначените Емпанади са готови.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: