Начин на приготвяне
Обелете морковите и тиквичките, след което ги наситнете. Нарежете лука на кръгчета, чесъна пресовайте, доматите обелете и нарежете на ситно. Измийте и отцедете ориза.
Измийте предварително сварените и изчистени охлюви и ги пуснете отново във вряща подсолена вода за 10-тина минути. Изцедените ги в гевгир и ги овкусете с няколко щипки сол и сока от 1 лимон.
Сипете олио в тиган и запържете лука с едната скилидка чесъна, постепенно добавете тиквичките и морковите. Задушете до омекването на зеленчуците.
Прибавете отцедените от сока охлюви и задушете за няколко минути (7-8), като намалите огъня, за да не загорят.
След това добавете ориза и бъркайте докато зрънцата му станат прозрачни. Сипете доматите заедно със сока и щом течността изври, добавете 3 кафени чашки вода. Разбъркайте и прибавете останалия чесън.
Гответе до набъбване на ориза и щом това стане, овкусете със сол и пипер и прехвърлете в намазнена тава. Печете ориза в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Оризът на фурна е много вкусен топъл, но може да се поднесе и студен с млечен сос.
Сервирайте, като поръсете със ситно нарязан копър и лют червен пипер.
Оризът с тиквички и охлюви е готов.