Начин на приготвяне
Почистете рибата и я измийте добре. Посолете отвън и отвътре и я сложете в тава с хартия за печене. Направете два леки разреза на рибата, за да могат подправките по-добре да я овкусят.
Пригответе смес от подправките, като обедините заедно розмарина, счукания чесън, сол, пипер и лимонов сок (магданозът е по желание, слага се върху рибата точно преди печене).
Разбъркайте добре. Поръсете ципурата със зехтин и я намажете отвсякъде добре със сместа. Полейте с виното и оставете да престои 20-тина минути.
Ако обичате лимоновия вкус, нарежете останалата част от лимона и наредете резените отгоре.
Завийте с фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. Махнете фолиото и печете още 10-тина минути, за да получи печената риба вкусна коричка.
Сервирайте рибата топла със зелена салата.
Печената ципура с лимон, зехтин и чесън е готова.