Начин на приготвяне
Печената тиква ще бъде направо с кората, тъй като така става най-вкусна.
Измийте много добре тиквата и я натъркайте с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания. Подсушете и я нарежете на парчета.
Изгребете внимателно тикените семки с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изпечете във фурната с малко вода, сол и брашно.
Подредете парчетата тиква с кората надолу в намаслена с олио тава. Сипете две чаши вода на дъното на тава.
Ако използвате по-голяма форма, сипете и повече вода - количеството на течността трябва да е около 1 пръст от дъното.
Поръсете всяко парче със захар. Може да добавите малко канела и ванилия за още повече аромат. Сложете в загрята на 160-180 градуса фурна и печете до готовност.
Леко карамелизираната печена тиква е готова.