Начин на приготвяне
Начинът на приготвяне на белите канелени коледни гевречета е сходен с този при Полворонес.
Предварително трябва да запечете брашното. Добре е да го направите на тиган, защото така има по-малък шанс да загори и да развали вкуса на коледните гевречета.
Ще ви бъде по-удобно да го сипете в широк тиган, разпределяйки го равномерно по цялата повърхност. Включете котлона на ниска степен.
Изчакайте няколко минути, разбъркайте и увеличете степента до умерена. Брашното трябва да не мирише на сурово и да придобие лек кремав оттенък.
Щом е готово, оставете настрани да изстине, но пак разбъркайте, за да не загори, тъй като тиганът ще е още топъл.
Техниката за изпичане на брашното е важна за тези гевречета, защото им придава характерен вкус.
След това трябва да смелите ядките. Ако нямате на разположение, може да ползвате и лешниково брашно.
Вземете купа и в нея смесете лешниците, брашното, маста, виното, канелата и 60 г пудра захар. Трябва да замесите нелепнещо меко тесто за сладки.
Сложете хартия за печене на кухненски плот и го разточете. Трябва да бъде тънко (с дебелина 1 см). Вземете формички, с които да изрежете тестото. В средата на всяко кръгче поставете друга по-малка формичка, за да се получи геврече.
Не изхвърляйте изрезките - съберете ги, върнете ги при тестото, размесете отново и направете нови гевречета.
Готовите гевречета наредете в тава върху лист пергаментова хартия. Сложете ги в предварително затоплена фурна на 160-170 градуса. Печете за не повече от 15-20 мин.
Няма нужда да придобиват златист загар, защото ще станат по-твърди. След изтичане на минутките ще бъдат мекички и пухкави.
Когато са готови, оваляйте коледните гевречета в пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко!