Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Бели канелени коледни гевречета

Бели канелени коледни гевречета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Бели канелени коледни гевречета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20

Необходими продукти

  • брашно - 310 г
  • канела - 2 щипки
  • лешници - 50 г белени /неосолени, печени/
  • бяло вино - 175 г или розе /десертно или полу - сухо/
  • мас - 175
  • пудра захар - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Начинът на приготвяне на белите канелени коледни гевречета е сходен с този при Полворонес.

Предварително трябва да запечете брашното. Добре е да го направите на тиган, защото така има по-малък шанс да загори и да развали вкуса на коледните гевречета.

Ще ви бъде по-удобно да го сипете в широк тиган, разпределяйки го равномерно по цялата повърхност. Включете котлона на ниска степен.

Изчакайте няколко минути, разбъркайте и увеличете степента до умерена. Брашното трябва да не мирише на сурово и да придобие лек кремав оттенък.

Щом е готово, оставете настрани да изстине, но пак разбъркайте, за да не загори, тъй като тиганът ще е още топъл.

Техниката за изпичане на брашното е важна за тези гевречета, защото им придава характерен вкус.

След това трябва да смелите ядките. Ако нямате на разположение, може да ползвате и лешниково брашно.

Вземете купа и в нея смесете лешниците, брашното, маста, виното, канелата и 60 г пудра захар. Трябва да замесите нелепнещо меко тесто за сладки.

Сложете хартия за печене на кухненски плот и го разточете. Трябва да бъде тънко (с дебелина 1 см). Вземете формички, с които да изрежете тестото. В средата на всяко кръгче поставете друга по-малка формичка, за да се получи геврече.

Не изхвърляйте изрезките - съберете ги, върнете ги при тестото, размесете отново и направете нови гевречета.

Готовите гевречета наредете в тава върху лист пергаментова хартия. Сложете ги в предварително затоплена фурна на 160-170 градуса. Печете за не повече от 15-20 мин.

Няма нужда да придобиват златист загар, защото ще станат по-твърди. След изтичане на минутките ще бъдат мекички и пухкави.

Когато са готови, оваляйте коледните гевречета в пудра захар и поднесете.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: