Начин на приготвяне
Изплакнете бутчетата под студена вода и подсушете. Загрейте фурната до 200 градуса.
Обелете шалота и разрежете по големите наполовина - малките могат да останат цели. Можете да ползвате и обикновен лук.
Смесете старателно сос барбекю, соевия сос, лимоновия сок, меда, червения пипер, черния пипер, люспите лют червен пипер, сухата мащерка в чаша и ги разбъркайте. Можете да мариновате и без соев сос, като добавите 1 ч.л. сол към съставките.
Изсипете така приготвената марината върху подсушените бутчета, разбъркайте хубаво и разнесете по всяко бутче. Оставете ги в хладилника за поне час да се мариноват, а най-добре гответе на другия ден.
Когато бутчетата са добре мариновани, ги извадете и оваляйте в брашно. Изтръскайте ги, за да падне излишното брашно.
В тиган нагрявате добре маслото със зехтина, сложете, първо, пилешките бутчета от едната страна на тигана, запържете до златисто кафяво. Обърнете ги и добавете на свободната страна на тигана, шалота и скилидките чесън да се запържат.
Когато всичко е апетитно кафяво, намажете бутчетата със останалия сос от маринатата или добавете чили сос 2 с.л. и прехвърлете с лука и чесъна в тавичка в горещата фурната.
Можете да добавите малко водичка или вино на дъното на тавичката, ако няма достатъчно сос. Оставете да се запекат за около 40 минути - от време на време намазвайте печените пилешки бутчета със соса от печенето.
Така приготвени бутчетата остават сочни вътре и хрупкави отвън!
Сервирах хрупкавите пилешки бутчета с ориз и тъмен гъбен сос. Добър апетит !