edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Пастички»Страхотни шоколадови петифури

Страхотни шоколадови петифури

Страхотни шоколадови петифури
Снимка: Виктория Георгиева
1 / 3
11/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне80 мин.
Готвене60 мин.
Общо140 мин.
Порции8
"Има ли специален повод у дома, има и шоколадови петифури, които правят празника още по-сладък"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се чукват в купата на миксера. Добавя се заквасената сметана и водата. Разбива се.

Добавя се олиото и оцетът. Добавя се содата бикарбонат и ванилията. Добавя се захарта и какаото. Разбива се.

Брашното се пресява. Добавя се в миксера на няколко пъти и сместа се разбива.

Подготвя се малка правоъгълна караванка с хартия за печене. Намазнява се.

Сместа за блатовете се разделя на 3 равни части в 3 купи. Едната се изсипва в караванката и се разстила равномерно.

Пече се на 150°C около 30 минути. Готовността се проверява с дървена клечка. Когато първият шоколадов блат е готов се изкарва и се оставя да се охлади.

Хартията се подмазва отново. Изсипва се втората купа смес за блат. Пече се. Същото се повтаря и с третия блат. 300 милилитра от сметаната се слагат на котлона да заври.

В голяма купа се начупват 200 грама от шоколада. Изсипва се горещата сметана и се разбърква до получаване на шоколадова сметана. Оставя се да се охлади в хладилника.

Когато блатовете и сметаната са охладени, започва да се сглобява торта, която по-късно ще стане на петифури. Сметаната се разбива с миксер, докато стане на гъста сметана.

На дъска се слага първият блат. Половината от сметаната се разнася равномерно върху блата. Половината банан се нарязва на кръгчета. Нареждат се върху сметаната. Слага се вторият блат.

Останалата сметана се разнася равномерно.

Другата половина банан се нарязва на кръгчета и се нарежда върху сметаната. Слага се третият блат. В купа се слага лъжицата масло и се начупват останалите 80 г шоколад.

Пускат се в микровълновата за около минута. Разбърква се добре, до получаване на течен шоколад. Оставя се леко да се охлади.

Останалите 200 мл сладкарска сметана се разбиват. Отделя се малка част за розички върху петифурите.

Оформената шоколадова торта се разрязва на 8 квадрата. Всяка петуфура се намазва с тънък слой от бялата разбита сметана от всички страни. Заливат се внимателно с лъжица с течен шоколад отгоре.

Оставят се да се охладят. Всяка страхотна шоколадова петифура се декорира с розичка от сметана. Слага се по шоколадово топче и резен банан.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: