Начин на приготвяне
Представям ви един известен френски десерт, който е с изключително лек и нежен и винаги се поднася във формата на пастички. Напомня като вкус на милфьой с хрупкава основа и нежен крем!
Подготовка на крема: Изрежете ленти от лимоновата кора (по големи, да ги извадите след това по-лесно от млякото), като внимавате да не се отдели и бялата част, защото това би придало на крема неприятно горчиво усещане.
Загрейте млякото и добавете лимоновата кора.
Междувременно разбийте жълтъците със захарта, докато сместа стане лека и пухкава.
Комбинирайте около една трета от мляко (препоръчвам хладко). Разбъркайте добре. Добавете, пресятото царевично нишесте, като разбърквате с бъркалката, така че всички бучки да се разтворят.
Отстранете лимоновата кора от горещото мляко и добавете яйцата, захарта, брашното и млечната смес.
Оставете да заври на много слаб огън, бъркайте с помощта на бъркалка. След като се сгъсти (ще отнеме много малко време, не е необходимо да се готви дълго време, както се случва с обикновеното брашно), изключете котлона и изсипете в купа. Добавете 30 г масло и разбъркайте хубаво.
Оставете да се охлади. За да избегнете неприятното образуване на филм на повърхността, просто го покрийте с пергаментова хартия. По желание добавете към охладения крем 100 мл разбита сметана за разкош!
Подготовка на блата:
Разбийте белтъците на твърд сняг с гранулирана захар.
Разбийте жълтъците с 30 г захар и мед, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете брашното, картофеното нишесте и бакпулвера и разбийте за няколко секунди, колкото да смесите всичко.
Добавете разбитите белтъци към сместа от жълтъци и брашно и разбъркайте внимателно от долу нагоре, за да не спадне сместа.
Така получената смес изсипете в тава за печене с подвижно дъно, размери 30 X 24 см (или по ваш избор размер, да е продълговата), застлана с хартия за печене, и я изравнете с шпатула.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 12-15 минути в зависимост от мощността на самата фурна. Проверете готвенето с клечката за зъби.
Извадете от фурната и оставете да се охлади. Наредете на дъното на тавичката, в която изпекохте блата, крекери (за десерти) или продълговати бисквитки.
Разнесете равномерно със шпатула крема. Поставете отгоре охладения блат и поръсете с пудра захар. Оставете в хладилник поне 1 час. Преди да поднесете, нарежете на малки правоъгълни петифури.
Прекрасни леки въздушни и вкусни петифури за гости.
Насладете се !