Начин на приготвяне
Тази празнична питка е винаги добър начин да изненадате своите гости или да почетете специално за вас събитие.
Като първа стъпка от рецептата за празничка питка с паричка, в купа се затоплят 100 милилитра от млякото. В него се слагат захарта и кубчето мая. Добавя се лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя да шупне. В тава се пресява брашното. Отделя се 1 купа от брашното.
В тавата се прави кладенче от брашното. Добавя се солта и олиото. Един от белтъците се отделя в купичка. Жълтъкът и другото яйце се добавят в кладенчето. Добавя се и шупналата мая. Останалото мляко също се затопля и добавя.
Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното отстрани. Ако е необходимо, се добавя още брашно или мляко, за получаване на желаното тесто. Тестото се слага в набрашнена голяма купа. Поръсва се с брашно и се завива с кърпа. Оставя се да втаса.
Подготвя се намазнена и поръсена с брашно тава. Когато тестото е готово се отделя 1/3 и се оформя на топка. В нея се слага паричката. Слага се по средата на тавата. Останалото тесто се разстила върху набрашнен плот. Изрязват се кръгчета с чаша.
Нареждат се прави около топката в средата на тавата. Останалото тесто се премесва и разделя на 2 равни части. От всяка се разточват дълги въженца. Навиват се едно около друго. Омотаните въженца се слагат около останалата част от питката с паричка.
Към отделения белтък се добавя малко сол и се разбърква. Питката се намазва. Топката в средата се поръсва с маковото семе. Останалата част от питката се поръсва със сусама.
Отново се оставя около 20 минути да втаса питката със сусам. Пече се във фурната на 180 градуса около 25-30 минути. На кой ли ще се падне късметът от празничната питка с паричка?