Начин на приготвяне
Захарта се поставя в съд с незалепващо покритие. Поставя се на умерен огън и се карамелизира до светъл карамел. Захарта не се бърка, а съдът само се разклаща.
На друг котлон се поставя сметаната. Загрява се до завиране.
Сметаната се прибавя към карамела. Получава се пръскане и трябва да се внимава от изгаряне.
Връща се на котлона и се вари на слаб огън до пълното разтваряне на карамела.
Отмества се от огъня и се изчаква да изстине до 35-40 градуса. Тогава се добавя кравето масло. Разбърква се или се разбива с блендер до хомогенност.
Глазурата се използва за заливане на торти, пасти, сладолед или сладкиши. Използва се със стайна температура.
Съхранява се в стъклен буркан на студено. Трайността на глазурата е 2-3 седмици.
При съхранението на студено карамелената глазурата се втвърдява.
Преди използване карамелената глазура с масло се пуска за няколко секунди в микровълнова печка или се затопля на водна баня.