Начин на приготвяне
Желателно е да си смелите месо.
Ако си правите каймата, изберете пресни и добре отцедени меса. Свинското трябва да бъде шарено и с голямо съдържание на мазнини, ако е необходимо, добавете и малко смляна сланина.
Добавете сол, черен пипер, кимион, галета и започнете да месните.
Постепенно добавяйте водата, ако каймата за кюфтетата е домашна, ще използвате всичките 100 мл вода.
Преместете каймата в тава и покрийте със стреч фолио. Оставете да отлежи 20-24 часа в хладилник, като я премесите 1-2 пъти през няколко часа.
1 час преди използване на каймата, добавете ситно нарязания лук. Това се прави, защото лукът променя аромата си, когато престои дълго време. Нарежете на ситно магданоз.
Преди печене оформете традиционните кюфтета с еднаква големина.
Опечете кюфтетата на скара. Важно е да се загрее добре скарата и да я намажете с парченце сланина, преди да сложите кюфтетата.
Печете на умерено силна температура, класическите кюфтета на скарапърво от едната, а след това от другата страна.
Ако обичате да хапвате кюфтета, препоръчваме да опитате и тази изпробвана рецепта за кюфтенца в доматен сос - ще бъдете възхитени.