Edin.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Класически бешамелов сос

Класически бешамелов сос

Класически бешамелов сос
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
2 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
22 мин.
Порции
8
"Истински класически сос Бешамел, който можете да поднесете с печено месо и зеленчуци..."

Необходими продукти

  • краве масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • индийско орехче - 1 щипка
  • бял пипер - 2 щипки смлян (или черен пипер)
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се загрява кравето масло.

След като загрее съдът се дръпва от котлона, прибавя се брашното и се разбърква. Температурата на котлона се намалява и брашното продължава да се разбърква.

На няколко порции или на струйка се налива прясното мляко. То трябва да е охладено за да се готви бавно и в резултат да се получи гладък сос.

Сместа се оставя да къкри, прибавя се сол на вкус и се разбърква периодично.

Когато сосът за месо е почти готов, се добавят индийското орехче и пипера.

Сос Бешамел е подходящ, както за меса, така и за зеленчуци.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: