Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Черешов сладкиш с яйчен ликьор

Черешов сладкиш с яйчен ликьор

31/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Най-сладките моменти са тези, в които си хапваме черешов сладкиш в компанията на любимия човек"

Необходими Продукти

  • компот от череши - 1 буркан
  • черен шоколад - 100 г
  • бита сметана - 400 г
  • масло - 250 г
  • захар - 300 г
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 450 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйчен ликьор - 200 мл
  • шоколадови пръчици
  • череши - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черешите от компота се отцеждат.

Форма за печене с диаметър 26 см се маже с малко олио и се поръсва с брашно. 100 грама сметана се загряват и натрошеният шоколад се разтапя в нея. Маслото се разбива със захарта, ванилията и солта.

Добавят се яйцата, брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към маслената смес. Тестото се разделя на две. Към едната половина се добавят разтопеният шоколад със сметаната и половината от черешите, а към другата 100 мл яйчен ликьор и останалите череши.

В тавичката се редува от тъмното и светлото тесто. Пече се 60-70 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.

300 грама сметана се разбиват, добавя се 80 мл от ликьора. Изстиналият плодов сладкиш се намазва със сместа и се оставя да стегне. Накрая се поръсва с останалия ликьор и шоколадови пръчици. Украсява се с пресни череши.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: