Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Вегетарианска мусака от тиквички

Вегетарианска мусака от тиквички

17/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Не се притеснявайте, дори и да не ядете месо, вече и вие ще може да се насладите на вкуса на толкова любимата мусака"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 кг
  • ориз - ½ ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • домати - 4 - 5 бр.
  • масло - ½ ч.ч. растително
  • кашкавал - 4 с.л. настърган
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ½ ч.ч.
  • брашно - ½ с.л.
  • червен пипер
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се обелват и се нарязват на филии. Без да се посоляват и без да се овалват в брашно, се изпържват леко в растителното масло.

В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, оризът. Прибавя се меката част от доматите и щипка сол и сместа се задушава няколко минути.

Твърдата част на доматите се нарязва на кубчета и се разделя на две. Едната част се слага на дъното на намазана тава, върху нея се нарежда пласт от тиквички и върху тях се слагат останалите доматени кубчета.

Наръсват се със сол и червен пипер. Залива се с 1 яйце, разбито в ½ чаена чаша прясно мляко и ястието се пече 30 мин. в умерена фурна.

От останалото растително масло и брашното с щипка сол се прави светла запръжка, която се разрежда в останалото прясно мляко, кипва се няколко минути и се оттегля от огъня.

Като се поохлади, към запръжката се прибавят останалите яйца (разбити) и с този сос се залива мусаката.

Печем нашата вегетарианска мусака до зачервяване. Наръсва се с настърган кашкавал и нарязан магданоз. Поднася се с кисело мляко и салата по избор.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: