Начин на приготвяне
Тиквичките се обелват и се нарязват на филии. Без да се посоляват и без да се овалват в брашно, се изпържват леко в растителното масло.
В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, оризът. Прибавя се меката част от доматите и щипка сол и сместа се задушава няколко минути.
Твърдата част на доматите се нарязва на кубчета и се разделя на две. Едната част се слага на дъното на намазана тава, върху нея се нарежда пласт от тиквички и върху тях се слагат останалите доматени кубчета.
Наръсват се със сол и червен пипер. Залива се с 1 яйце, разбито в ½ чаена чаша прясно мляко и ястието се пече 30 мин. в умерена фурна.
От останалото растително масло и брашното с щипка сол се прави светла запръжка, която се разрежда в останалото прясно мляко, кипва се няколко минути и се оттегля от огъня.
Като се поохлади, към запръжката се прибавят останалите яйца (разбити) и с този сос се залива мусаката.
Печем нашата вегетарианска мусака до зачервяване. Наръсва се с настърган кашкавал и нарязан магданоз. Поднася се с кисело мляко и салата по избор.