Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак във форма за кекс

Козунак във форма за кекс

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Колкото и да променяме формата на козунака, вкусът му ще си остане все така разкошен"

Необходими продукти

  • стафиди - 50 г
  • брашно - 250 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 6 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • лимонова кора - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо стафидите се накисват добре във вода. През това време в купа се изсипват брашното, захарта, щипка сол, размекнатото масло, топлото прясно мляко и яйцето.

Отгоре се натрошава маята. Всичко се бърка с миксер (с приставките за твърдо тесто) до получаването на гладка смес. Добавят се отцедените стафиди и настърганата лимонена кора.

Всичко се разбърква отново, след което се остава да втаса за около 30 минути.

Поставя се във форма за кекс, намазана с масло и се оставя още 30 минути да втаса повторно. Пече се козунакът на 180 - 190 градуса. По желание накрая се поръсва с пудра захар.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: