Начин на приготвяне
Измийте киселеца, спанака, листата и стъблата от цвеклото и ги варете, докато омекнат напълно.
Отцедете зеленчуците и ги претрийте през сито.
В съда, в който ще приготвяте ботвинията, сипете претритите зеленчуци и добавете две трети от нарязания на дребно лук, настъргания на ситно ренде хрян, обелените и нарязани на сламки краставици, нарязаните твърдо сварени яйца.
Залейте с хлебния и ябълковия квас, овкусете със сол, черен пипер и захар на вкус и внимателно разбъркайте ботвинията.
Сварете нарязаната на големи парчета риба, докато омекне, но без да се развари.
Извадете я от бульона и я оставете да се охлади.
Нарежете с остър нож рибата на фини парченца и внимателно я подредете по средата на овално плато.
Около рибата оформете красиво сварените необелени, охладени и нарязани пресни картофи, месото от рачешките опашки и купчинки от останалата трета от лука, яйцата, краставиците и хряна.
Гарнирайте отгоре с резени лимон, филета от пушената сьомга и клонки копър.
В отделен съд сервирайте лед. Лед може да сложите и в платото с рибата.