edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Водката в хладилника, а уискито в шкафа!

Водката в хладилника, а уискито в шкафа!

Monika IvanovaMonika Ivanova
Новак
11
Водката в хладилника, а уискито в шкафа!

В почти всеки дом може да откриете поне по една бутилка водка, ракия и уиски. Дали защото обичаме да пийваме по малко (или по много), или пък за да сме подготвени за изненадващо посещение на роднини или приятели, но това е безспорен факт.

Тъй като водката е алкохол, който не замръзва, поне не и на градусите на домашния фризер, ние често или я държим в хладилника, или пък ако искаме да я изстудим по-бързо, я пъхваме директно във фризера. Вероятно смятате, че колкото по-студена е тази алкохолна напитка, толкова по-освежаваща и приятна е тя за вас.

Истината е обаче, че е добре да се намери някаква среда да речем 5-8 градуса по Целзий, защото при рязък спад на температурата на околната среда плътността на течността се увеличава. Ако водката стои в хладилника, ще изглежда с по-гъста текстура и ще бъде по-пивка, но със сигурност ще изгубите доста от вкусовете и ароматите на вашето питие.

Защо обаче не изстудяваме и уискито си?

Ако за повечето хора загубата от ароматите на водката не е толкова важен фактор (повечето просто държат да вземат своята доза охладена свежест), това не може да се каже и за хората, които предпочитат да пият уиски.

Световен ден на уискито

За ценителите му усещането на аромата чрез обоняние е почти толкова важно, колкото и самият процес по изпиването му.

Понякога хората, които харесват уиски, слагат бучка лед в него, защото при по-високи температури алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения и може да ни се стори, че миризмата на спирт е прекалено силна.

Най-важното обаче остава това, че трябва внимателно да избирате вида алкохол и да не прекалявате с употребата му. Това важи за всички, а пък вие лично ще прецените дали държите повече на вкуса или на свежестта и дали ще сложите вашата бутилка в хладилника или не.

А на датата 27 март светът отбелязва международния ден на уискито, а празникът на водката е на 31 януари, когато тя има рожден ден.

Наздраве и консумирайте с настроение и мярка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати