Вечерно време, когато се прибираме изморени от работа, не разполагаме с кой знае колко време, за да приготвяме по-изискана вечеря. Освен това си напомняме, че тя трябва да е не само бърза за приготвяне, но и да е вкусна, и нискокалорична. Това, все пак е последното ни ядене за деня и е редно да контролираме калоричността на вечерното ястие.
За ваше улеснение подбрахме тук няколко идеи за вкусни и нискокалорични рецепти за вечеря. Разгледайте ги и почерпете кулинарно вдъхновение за следващото си представяне в кухнята.
Пилешка пържола на грил тиган със свежа салата
Пилешката пържола, особено ако е от гърдите, а не от бутчетата, спада към най-нискокалоричните възможни месни пържоли. Ако разполагате с грил тиган, можете просто да я овкусите със соев сос и да я гриловате от двете страни. Особено вкусно би ви се получило, ако добавите и нарязана на шайби глава лук, която след гриловането да поставите върху току-що изпечената пилешка пържола.
Относно избора на диетична салата можете да се ориентирате спрямо сезона. Пролетно време обичайно наблягаме на зелените салата с краставици и репички, докато през лятото се радваме на доматките. Салати от типа на зеле и моркови пък можем да консумираме целогодишно.
Ако искате да пробвате нещо по-нетрадиционно но все пак вкусно диетично ястие, то тогава ви съветваме да си приготвите салата от айсберг, листенца рукола, няколко нарязани на филийки гъби, нарязана на ивици червена чушка и червен лук. Залейте я с дресинг приготвен от зехтин, балсамов оцет, сол, черен пипер, стрита скилидка чесън, риган и босилек. Няма да ѝ устоите!

Свинско контрафиле и зеленчуци на скара
Свинското месо е доста по-калорично от пилешкото, но това не важи за контра филето и бон филето. Можете да го мариновате предварително за няколко часа, за да не стои толкова сухо, а и да поеме по-интензивни аромати, но не забравяйте, че за да го приготвите на грил тиган ще трябва да го печете около 5-6 минути от всяка страна, не повече.
В случай, че сте използвали грил тиган, а не скара или друг уред за приготвянето на свинското контрафиле, то тогава можете да използвате същия грил тиган и за зеленчуците. Подходящи за гриловане са моркови, лук, тиквички, чушки, гъби и др.
Кюфтенца от спанак
Пролетта е идеалният момент да си приготвите нискокалорични и вкусни кюфтенца от спанак за една вкусна вечеря. За целта ще трябва да сварите няколко картофа, да ги обелите и настържете. Към тях добавете нарязан на ситно бланширан спанак, яйце, пресен лук, пресен чесън, копър, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Много вкусно ще се получи ако разполагате и с не много солено сирене, което да натрошите и да добавите към картофено-спаначената смес. От нея оформете малки кюфтенца, оваляйте ги в брашно, напръскайте със зехтин и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднесете с млечен сос.
Риба на пара и салата от водорасли
Изберете риба по ваш вкус, но все пак подходяща и за приготвяне на пара. Идеални за тази цел са филето от сьомга, прясна бяла риба, хек и треска. Задължително я посолете предварително, поставете я върху приставката за печене на пара, а във водата добавете подправки по ваш избор, които допълнително да ѝ придадат желания аромат. Обикновено рибата ще е готова след 10 мин, но това зависи от дебелината на филетата. Поднесете я, полята със зехтин и резени лимон, а като гарнитура си пригответе салата от водорасли.

Броколи и карфиол на пара
За тази изключително вкусна и лесна рецепта за вечеря ще трябва единствено да накъсате на розички и да измиете глава карфиол и глава броколи. Можете да добавите към тях за цвят и моркови. Посолете леко зеленчуците и ги поставете на поставката за печене на пара. Можете да използвате и мултикукър. Когато те омекнат ги сервирайте поръсени с черен пипер и ситно нарязан копър. Да ви е вкусно!
Разгледайте и още много други идеи за диетична вечеря.