Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Ще отслабнем ли, ако заместим едно от храненията с протеинов шейк?

Ще отслабнем ли, ако заместим едно от храненията с протеинов шейк?

Ще отслабнем ли, ако заместим едно от храненията с протеинов шейк?

Протеиновите шейкове станаха много актуални в последните години. Често може да ги видите в диетата на влогъри, фитнес инфлуенсъри и модели. Приемът на протеинови шейкове има няколко ползи, които могат да допринесат за подобряване на общото здравословно състояние и достигане на така желаните цели във фитнеса.

Полезни ли са протеиновите шейкове?

Протеините са основните градивни елементи на мускулната тъкан. Приемът на протеинови шейкове след тренировка може да помогне за възстановяване и растеж на мускулите.

Също така е известно, че протеините увеличават усещането за ситост, което е от полза за контролиране на апетита и намаляване на консумацията на допълнителни калории, подпомагайки отслабването.

Протеиновите шейкове са лесни за приготвяне и консумация, което ги прави удобен вариант за хора с натоварен график или за тези, които нямат време за приготвяне на пълноценно хранене.

Много протеинови шейкове съдържат и добавени витамини и минерали, което също е плюс за задоволяване на дневните нужди от тези хранителни вещества.

Протеиновите шейкове помагат ли на отслабването?

Напитките с протеини могат да бъдат използвани като заместител на храната, когато искате да се заситите, но сте в движение. Но дали това би повлияло на теглото ни? С други думи, дали ще отслабнем ли, ако заменим едно от храненията с протеинов шейк?

Заместването на едно от храненията с някакъв вид протеинов шейк може да допринесе за отслабване, ако това води до общ калориен дефицит.

Ето няколко важни аспекта, които трябва да се вземат предвид:

Шейкове за отслабване

За да отслабнете ефикасно, трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Протеиновият шейк може да бъде по-нискокалоричен в сравнение с обичайното хранене, което замествате.

Протеините помагат за усещането за ситост и могат да поддържат мускулната маса по време на отслабване, което е важно за метаболизма. Ако с тях приготвяте шейкове или освежаващи смутита, ще дадете енергия на организма си.

Тези напитки обикновено имат точно определено количество калории и хранителни вещества, което улеснява контрола върху порциите.

Замяната на едно хранене с шейк не трябва да води до липса на разнообразие в диетата. Важно е да се консумират различни видове храни през останалите хранения.

Ако сте решили да включите протеинови шейкове в диетата си, добре е да се консултирате с диетолог, който може да ви помогне да изберете подходящия продукт и да го включите по здравословен и балансиран начин.

Вижте още: Какво да хапвате за мускули

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest