Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Полезни свойства на чая от джинджифил

Полезни свойства на чая от джинджифил

Полезни свойства на чая от джинджифил

Джинджифилът е изключително популярна подправка, позната у нас и с името исиот. Дошъл е у нас от родината си Китай, заедно с други подправки от семейство Джинджифилови - куркума и кардамон.

Ползите от консумацията на джинджифил са отдавна известни, както и на чая, който се приготвя от него.

Напитката, която се прави от популярния корен, има и редица лечебни възможности, благодарение на изключително ценния състав на билката, който преминава и в чая от джинджифил.

Състав на чая от джинджифил

Коренът на джинджифила, от който се приготвя чай, съдържа богатство от минерали и витамини. Магнезий, калий, калций, желязо, манган, мед, натрий, селен, фосфор, цинк са сред тези полезни съставки.

Витамините са представени от огромно разнообразие - А, почти всички от група В, С, Д, Е, К1, К2, Е.

С голямо значение са мононенаситените и полиненаситени мазнини, богатият набор от аминокиселини, сред които метионин, лизин, серин, тирозин, левцин, цистин и много други. Съдържа още стероли, фибри, захари. Благодарение на тях чаят от джинджифил се явява истинска супер звезда сред полезните видове чай.

Полезни свойства на чая от джинджифил

Джинджифиловият чай подобрява храносмилането

Самата подправка ускорява храносмилателния процес и изхвърлянето на остатъците навън. При язва, запек или синдром на раздразненото черно чаят от джинджифил е полезна сутрешна напитка.

Джинджифиловият чай е полезен, защото насърчава ензимите, разграждащи храната, и забързва процесите, които текат в храносмилателния тракт.

Чай от джинджифил

Джинджифиловият чай засилва имунитета

Антимикробните и противогъбичните свойства на напитката правят чая от джинджифил биоактивна напитка, която действа подсилващо на организма.

Чай от джинджифил се препоръчва при кашлица, за понижаване на температурата, за борба с инфекциите, при настинка и грип.

Джинджифиловият чай облекчава гаденето сутрин

Чаят от джинджифил е отлична алтернатива на хапчетата против гадене при бременност или химиотерапия, както и при ползване на обща анестезия.

Джинджифиловият чай регулира кръвното налягане

Регулирайки нивата на кръвното налягане, тази приятна напитка пази от сърдечен удар, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява холестерола и подобрява кръвообращението.

Джинджифиловият чай регулира нивата на кръвната захар

Чай от джинджифил за регулиране на кръвната захар

Чаят от билката джинджифил ускорява разграждането на мазнините, потиска складирането им в депа, контролира апетита.

Джинджифиловият чай действа болкоуспокояващо

Свареният корен от джинджифил като чай действа болкоуспокояващо, благодарение на гингирола и шогаола, които намаляват възпаленията. Подходящ е при менструални болки.

Освен това чаят от джинджифил подпомага мозъчната дейност, облекчава възпаленията, има антираков ефект, така че е подходящ за всяка възраст и състояние, защото се приема добре от организма, ако се пие оптимално количество на ден.

Приготвяне на чай от джинджифил

Чаят се прави, като настърганият корен на подправката се свари в мляко или вода.

Нужно е малко парче корен от джинджифил, което да се свари в половин литър вода/мляко. Може да се добави лимонов сок или мед. Получената напитка е приятна на вкус и лековита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest