Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Етерични масла при запушен нос

Етерични масла при запушен нос

Етерични масла при запушен нос

Запушеният нос е изключително неприятно явление, което може да причини остър дискомфорт в краткосрочен или дългосрочен аспект.

Повечето лекарства имат моментен ефект върху хремата и запушения нос, но след това ефектът остава същия. За да се избегне дълготрайната употреба на лекарства, може да се осъществи натурално лечение с етерични масла. Те могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на запушен нос и подобряване на дишането. Някои от етеричните масла за отпушване на запушен нос:

Масла за отпушване на носа

Евкалиптово масло при запушен нос

Евкалиптовото масло има изключителни дренажни свойства и може да помогне при отпушването на носа. То съдържа активни съставки, които разреждат секретите и подпомагат отпушването на каналите.

Масло от мента облекчава хремата

Ментовото масло е известно със своят охлаждащ ефект, който може да помогне при отпушване на носните пасажи. То също така има свойства, които улесняват дишането.

Етерични масла при запушен нос

Масло от чаено дърво отпушва носа

Чаеното дърво е известно с антисептичните си свойства и може да помогне при бактериални инфекции в носните пасажи. То също така подпомага за по-чистото и лесно дишане.

Лавандулово масло улеснява дишането

Лавандуловото масло има успокояващи свойства и може да помогне при улесняване на дишането, особено при хрема или мигрена, причинена от алергии или стрес.

Масло от розмарин - лек срещу запушен нос

Розмариновото масло съдържа ефирни масла, които могат да помогнат при премахване на налепи по носните канали, както и при подобряване на дишането.

Как да отпушим носа с етерични масла?

Инхалация с етерични масла

Етерични масла при запушен нос

Напълнете купа с гореща вода. Добавете няколко капки от етеричното масло (например евкалиптово, ментово или чайно дърво) в горещата вода. Наведете се над купата, покривайки главата си с кърпа, за да уловите парата. Вдишвайте парата внимателно и дълбоко. Това може да помогне при отпушване на запушен нос.

Масаж с етерични масла

Разредете няколко капки от етеричното масло с нерафинирано слънчогледово масло или бадемово масло в съотношение с около 1-2% етерично масло. Нанесете разредената смес върху горната част на гърба, гърдите или в зоната около носа. Правете нежен масаж в засегнатите области, за да помогнете при отпушването на носа.

Етерични масла при запушен нос

Използване на ароматизатор или дифузер

Използвайте ароматизатор или електричен дифузер, за да разпространите аромата на етеричното масло в помещението. Включете дифузера и наслаждавайте се на аромата, който ще помогне при отпушването на носните пасажи.

Използване на инхалатор

Можете да закупите специални носни инхалатори, които позволяват инхалация на етерични масла. Напълнете инхалатора с избраното масло и го използвайте според инструкциите на устройството.

Вижте също:

- Етерични масла за успокоение;

- Етерични масла за здрав сън;

- Етерични масла срещу комари;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest