Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Десертите, които трябва да опитате в Истанбул

Десертите, които трябва да опитате в Истанбул

Десертите, които трябва да опитате в Истанбул

Истанбул е истински ориенталски рай, разположен в прегръдките на два континента – Азия и Европа. Градът е известен със своята велика история, интересна култура и съхранени традиции.

Град Истанбул събира милиони туристи всяка година, заради своята знаменита архитектура, дворци и джамии. Един от най-важните елементи на града е турската кухня и традиционни кулинарни ястия.

Храната в Истанбул е едно от любимите неща за всеки турист и местен жител на града. Турската кухня предлага наситени, необичайни и запомнящи се комбинации от вкусове, които пленяват сетивата.

Десертите в Турция са запазена марка за традиционната кухня в Истанбул и храна, която всеки човек трябва да опита при посещението на този пленяващ град.

Кои десерти си заслужава да опитате в Истанбул?

1. Кюнефе

Най-популярният и обичан от туристите сладкиш в Турция е легендарното кюнефе. Характерното за него е, че се приготвя в малки чинии с плитко дъно, в които се изпича. Десертът включва два тънки пласта тесто, между които се поставя специално сирене, наподобяващо кадаиф. Сиренето е меко и няма солен вкус, като наподобява познатата моцарела. При изпичането то се разтопява във вътрешността. Накрая десертът се полива със захарен сироп и разтопено масло. Върху него се поръсва шамфъстък. Сладкишът може да бъде намерен на всеки пазар в града.

2. Баклава

Десертите, които трябва да опитате в Истанбул

Баклавата е традиционен десерт за Истанбул – малки сладки хапки със сироп, поръсени с орехи или шамфъстък. Десертът е известен със своята сладост, плътен сироп и вкус на масло. Сладкишът се приготвя от тънки кори, които се нареждат на дебели пластове. Те се намазват с масло и се поръсват с плътен сироп от захар и орехи. Отгоре се поръсват шамфъстък или орехи. Десертът баклава е изключително популярен в Турция, затова се приготвя по различни начини и се предлага във всички ресторанти и магазинчета

3. Локуми

Посещавайки Истанбул, няма как да не забележите стотиците магазинчета с изобилие от локуми. Този десерт е истински специалитет в града, затова и се предлагат безброй вкусове, форми, цветове и пълнежи. Главните места за закупуване на локум са Капалъ Чаршъ и Египетския пазар, където можете да си закупите локуми насипно или в опаковки.

4. Халва

Десертите, които трябва да опитате в Истанбул

Халвата е друг традиционен вкусен десерт в Истанбул, който можете да откриете в големи количества и в разнообразни видове. Халвата в града се предлага в разновидности като мраморна, бежова, чиста, бяла, от сусам, с шамфъстък и още стотици вкусове. Десертът се предлага на всеки пазар в града, като можете да я срещнете във формата на големи пити с диаметър от 40 до 60 см, оформени като торта.

Други емблематични десерти, които непременно трябва да опитате при пътуване в Турция, са:

- сочният кодрит кадир;

- традиционен сутляш;

- неустоимо реване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest