Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Жълти зъби - причини и съвети за избелване

Жълти зъби - причини и съвети за избелване

Жълти зъби - причини и съвети за избелване
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Смята се, че бялата усмивка е знак не само за красота, но и за здраве. Ето защо проблемът с пожълтяването на емайла е особено остър.

Когато избирате тактика, за да се отървете от жълтеникавостта, на първо място е необходимо да разберете причината, довела до промяна в цвета на емайла. Нека анализираме най-популярните причини за жълти зъби и съвети за избелване.

Лоша хигиена на устната кухина

Плаката по зъбите често има няколко нюанса: пигментиран кафяв, жълт и светъл (почти бял). И ако първите са доста забележими за окото, тогава, като говорим за втория, трябва да знаете, че е доста трудно да го разгледате. Но това е така и не добавя здраве към зъбите. Такава плака покрива повърхността на зъба с тънък филм, придавайки му по-жълт оттенък, отколкото е естествено.

Какво да правим? Плаката се отстранява лесно с професионална орална хигиена, изсветлявайки зъбите с половин тон. Редовната употреба на подходяща паста за зъби също е от помощ.

Консумация на силно оцветяващи храни и напитки

Тези храни и течности могат да оцветят плаката по зъбите. Ако има микропукнатини по повърхността на зъба, тогава силно оцветяващите вещества могат да проникнат дълбоко и да оцветят зъба отвътре.

Какво да правим? В първия случай (ако плаката е оцветена), професионалната хигиена ще помогне, а във втория само избелването. Причината за появата на микропукнатини в емайла е основно същата - претоварване на зъбите, което възниква поради неправилна захапка.

Тютюневи изделия

Тютюнът прави зъбите жълтеникави. Оцветяването се извършва по същия принцип като работата на хранителните бои: или плаката става жълта, или зъбът се оцветява отвътре чрез микропукнатини.

Жълти зъби - причини и съвети за избелване

Какво да правя? Методите за избелване на зъбите са идентични с тези, споменати по-горе.

Кариеси

Кариесите причиняват увреждане на зъбния емайл и водят до промяна в цвета на зъбите.

Какво да правите? Лекувайте кариесите. Така не само ще запазите зъбите си здрави, но и ще се отървете от нежелания жълт цвят.

Физиологичен цвят на зъбите от раждането

По природа емайлът има различен цвят в зависимост от групата на зъба. И така, в зоната на усмивка четирите централни резеца винаги са по-светли от зъбите по краищата. Това е естествено, тъй като кучешките зъби са мощни зъби с дълги корени. Визуално изглеждат по-тъмни, тъй като имат слой от дентин, който има жълт цвят, под емайла е по-дебел от този на резците. Освен това, изтъркването на емайла също може да накара тези зъби да изглеждат по-тъмни.

Какво да правите? За да разрешите проблема, трябва да се свържете с вашия зъболекар, за да може той да избере най-добрия начин.

Предишно лечение на коренови канали

Случва се след отстраняването на нерва зъбът да придобие по-тъмен нюанс. В такива случаи е необходимо да се търси причината, за да се коригира ситуацията.

Жълти зъби - причини и съвети за избелване

Какво да правим? Повторното лечение или интракороналното избелване може да помогне в тази ситуация.

В търговските мрежи има най-различни продукти за избелване на жълти зъби, които могат да се ползват в домашни условия. Въпреки това някои от тях са потенциално опасни. Ето защо ви съветваме да се обърнете към стоматолог, който да ви предложи професионална помощ. Междувременно може да постигнете бързо няколко тона по-бели зъби, като използвате електрическа зетка. Тя ще ви помогне да имате ослепителна усмивка, свеж дъх и по-малко плака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest