edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Най-добрите храни, когато сте болни

Най-добрите храни, когато сте болни

Най-добрите храни, когато сте болни

Много е важно каква храна ще се избере по време на боледуване, особено когато става въпрос за стомашно неразположение.

Повечето хора знаят, че не е добре да ядат пържени и мазни храни, когато са болни, защото такава хранителна диета влошава симптомите. Прекаляването със силно преработени и рафинирани храни, каквито са повечето консервирани супи или ястия за микровълнова фурна, също може да накара болния да се почувства по-зле.

Коя храна е добре да се включи в диетата по време на боледуване?

Накратко казано - това са храни, лесни за смилане, които се усвояват добре и осигуряват на тялото основни хранителни вещества.

1. Чай от джинджифил

При диария и повръщане стомахът се нуждае от успокояваща храна, която да помогне за намаляване на възпаленията. Джинджифилът е мощна противовъзпалителна билка, за която е доказано, че е полезна за лечение на възпалителни заболявания на червата, дори най-тежките като болестта на Крон. Полезна е и при менструални спазми. Чаят от джинджифил се усвоява добре, може да се пие през целия ден и успокоява стомаха.

2. Пилешка супа

Най-добрите храни при болест

Всеизвестно е, че супата от пиле е една от най-добрите храни по време на боледуване, защото съдържа течности, които помагат в борбата с дехидратацията, често срещано състояние при боледуване. Топлината на супата може да бъде успокояваща при някои болести. Домашно приготвеният костен бульон пък възстановява електролитите и енергийните нива по време на боледуване.

3. Пресни зеленчуци

По време на болест апетитът се губи. Някои зеленчуци обаче са лесни за смилане и подпомагат оздравяването. Такива са морковите, целината, краставичките и тиквичките. Зеленчуците, приготвени на скара или на пара, са добър избор при диария или повръщане.

4. Пълнозърнест хляб или препечен хляб

Зърнените храни се препоръчват при болест, защото пълнозърнестият хляб е лесен за смилане. Пълнозърнестите храни са много по-добри от преработените въглехидрати. Пълнозърнест хляб, препечени филийки или пълнозърнести бисквити са добър избор, ако стомахът сутрин е по-отпуснат, а и ще осигурят нужната енергия за деня.

5. Банани или ориз

Бананите са лесно смилаеми и подходяща храна при болест. Те са богати на калий, който се губи при боледуване. Този минерал помага да се поддържа нормалния баланс на течностите в клетките и тъканите и е необходим за правилното функциониране на мускулите и нервите. Кафявият ориз е друга въглехидратна храна, която се приема лесно от стомаха при болест. Той се усвоява бавно и дава продължително време енергия на тялото.

6. Бульон или кисело мляко за пиене

Напитки при боледуване

При стомашно разстройство бульонът е много успокояващ, защото спира дехидратацията. Киселото мляко за пиене е добър източник на протеини и калций, което помага за възстановяване баланса на чревната флора. И двете храни помагат за електролитите калий и натрий.

Още подходящи рецепти при боледуване са:

- рецепти на пара:

- телешко варено;

- зеленчукова супа;

- пилешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest