edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Защо при мъжете няма целулит?

Защо при мъжете няма целулит?

Защо при мъжете няма целулит?

Няма как да не сте чували мъжки изказвания, че мъжете нямат нямат целулит, защото е грозно или пък защото били по-съвършени създания. Както се досещате обаче, тези твърдения са по-скоро шеговити и нямащи нищо общо с реалността. Освен че нито цикълът, нито целулитът са желани явления.

Все пак да разгледаме защо, докато над 85 % от дамите страдат от целулит, то при мъжете той е истинска рядкост.

Има най-разнообразни твърдения защо и как от целулит са засегнати именно жените, но според повечето специалисти това се дължи на различните хормони в мъжкото и в женското тяло. Това обаче е единственото твърдение, касаещо появата на целулита при дамите, което не предизвиква особени спорове.

Някои изтъкнати учени са на мнение например, че появата на целулит при жените се дължи предимно на лошата храна, с която дамите се хранят в наши дни. С подобно твърдение обаче няма как да сме напълно съгласни, защото е достатъчно да погледнете картините на великолепния фламандски художник Рубенс, творил през 16-17 в., за да установите, че и тогавашните жени са страдали от целулит. Много преди появата на чипсове, снаксове и други храни, които попадат в категорията джънк фуд.

Разликата е, че тогава дамите надали са се притеснявали толкова много от целулита, защото на почит са били по-пищните от тях, а не онези, които са били толкова слаби, каквито са сегашните стандарти за красота.

Но да се върнем на основната тема. Освен различните нива на определени хормони, които са отговорни за появата на целулит при дамите, трябва да се изтъкне и фактът, че самата структура на кожата при мъжете и при жените е различна.

Целулит при мъже

Ако трябва да се изразим по-разбираемо - мъжката кожа е много по-дебела от тази на нежния пол и дори и някои мъже да страдат от целулит, той няма да е толкова видим. Отново голям плюс за мъжката аудитория.

Добре, дотук горе-долу става ясно защо мъжете нямат целулит, отново без особени научни доказателства. Това, което се знае за женския целулит е, че няма как той напълно да бъде премахнат. Някои жени (над 85%) го имат, а други не. Известно е, че белите жени страдат повече от целулит, отколкото азиатките например, но без да се знае защо това е така.

Има както пухкави или откровено дебели дами с целулит, както и такива, които са с фигура на фиданка, но също са засегнати от този проблем. Знае се че и някои фактори като прием на противозачатъчни (хормонални), стрес, наднормено тегло или пък липса на физическа активност могат да задълбочат проблема с целулита.

Както и че някои козметични продукти и процедури, спорт или антицелулитни масажи имат положителен ефект върху състоянието на кожата. Но истината е, че няма нито един метод, който да отърве представителките на нежния пол трайно от целулита. Така че може би е по-добре те не толкова да страдат от появата му, колкото да не забравят, че има начини, с които могат да повлияят на визията си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest