edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Кои храни са живи?

Кои храни са живи?

Кои храни са живи?

Специалистите разделят продуктите на живи храни и мъртви. Първите храни са онези натурални пресни храни, които идват директно от природата и съдържат в себе си множество ценни витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, фитонутриенти, ензими и др. безценни вещества, които ни даряват със здраве и младост.

За разлика от живите, мъртвите храни са обработени чрез консерванти, оцветители и т.н. с цел да имат добър търговски вид и да грабват вниманието на потребителите. Не се лъжете по лъскавите им опаковки, защото макар и на тях да е изписано, че съдържат витамини и минерали, това надали е така. А със сигурност в тях липсва енергията, която ни дават живите храни.

Живите храни са всички онези пресни и сезонни плодове и зеленчуци, млякото от свободно пасящите животни, меда, ядките, покълналите зърна или семена и др.

Нито чипсовете, нито рафинираните брашна или ориз, нито кренвиршите могат да се смятат за жива храна. Най-нагледно би било, ако кажем, че те просто не растат по дърветата, нито никнат от земята. Забравете за тях!

Кои храни са живи?

Според някои специалисти в областта на храненето с жива храна има значение и това дали тя расте по-близко до слънцето или не. Колкото е по-близко до слънцето, тя черпи от неговите живителни сили и се зарежда с енергия. Когато наблягаме на консумацията именно на тези живи храни, организмът ни ще се чувства наистина изпълнен с енергия и ще ни кара да изглеждаме и да се чувстваме дълго време млади.

Такива храни са много, но ако вземем под внимание дърветата, то няма как да не споменем ябълките и крушите. Докато узреят тези плодове, те са изложени непрекъснато на слънчевите лъчи. Ябълката е призната за един от най-добрите антиоксиданти, а съдържащите се в крушата витамини А, С и К, фолиева киселина, цинк, магнезий и др. я прави безценен помощник за опазване на здравето ни.

Черното грозде също е сред популярните живи храни, на които трябва да наблегнем. То е богато на полифеноли и ресвератрол, които способстват за намаляване на признаците на стареене.

Макар и да не растат чак толкова на високо, доматите и чушките също способстват за прилив на енергия и ни даряват с младост. И двата зеленчука са много богати на витамин С, за който знаем, че е безценен за здравето ни.

Кои храни са живи?

Замисляли ли сте се всъщност, че и дивите животни в природата се хранят с живи храни? За разлика от домашните ни любимци като кучета и котки, които се хранят предимно с консервирана храна и често страдат от затлъстяване или диабет, то рядко ще видите един кон, свободно живеещ сред природата да е с наднормено тегло.

Дивите животни просто се хранят с храна, която е много богата на полезни за тях питателни вещества. Дори и хората, превърнали се в столетници, признават, че са се хранели предимно с жива храна. Дали не е време да вземем пример от тях и да се радваме дълго време на крепко здраве, младост и жизненост?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати