edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Как водата може да попречи на храносмилането

Как водата може да попречи на храносмилането

Как водата може да попречи на храносмилането

Известната украинска диетоложка и експерт по правилно хранене Светлана Фус коментира популярния мит за това какви опасности крие пиенето на вода по време на хранене, цитирана от РИА Новости.

Експертът отбеляза, че застъпниците на тази теория обичайно се опират на три основни аргумента, а именно:

- водата разрежда стомашния сок;

- вследствие на горното процесът на усвояване на храната се влошава;

- стомахът се раздува и обемът му се увеличава;

Възниква въпросът: И ако отпиете няколко глътки вода, тя пак ли ще попречи на усвояването на храната? Според госпожа Фу приемането на няколко глътки вода, не повече от една чаша, изобщо не биха попречили на процеса на храносмилане. Всичко зависи от качеството и количеството на приеманата течност.

Водата и храносмилането

Тя дава за пример любимите ни супи: Когато ги ядем, нима не приемаме зеленчуци с вода? А когато консумираме домати или краставици като гарнитура към месо, нима това затруднява храносмилането ни – те също съдържат големи количества вода?

Или ако ядем твърда храна като например сандвич с пълнозърнест хляб, маруля и сирене, той е труден за дъвчене и преглъщане, тъй като е сух. Ясно е, че можем да го преглътнем много по-лесно с малки количества вода без проблем. И това е много по-здравословно от лошо смляната механично храна, казва диетоложката.

Според заключенията на експерта пиенето на вода по време на хранене не е вредно, важно е да знаем с какво и в какво количество да я приемаме, обобщава тя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest