Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Храни, богати на танини

Храни, богати на танини

нарът е източник на танини

За някои храни и напитки се казва, че са богати на танини. Какво представляват танините и какви свойства имат?

Когато се говори за танин, става въпрос за естествено органично съединение, принадлежащо към водноразтворимите полифеноли. Названието се превежда като оцветяване на кожата. Съединението е характерно най-вече с това си качество.

Най-често танини се намират в кората на дърво, в корена, в листата или в плода. Най-високите концентрации са открити в дъбовата кора.

Таниновият разтвор е киселина със стягащ вкус. Намира приложение във винопроизводството. Медицинската употреба е при лечение на тонзилити, фарингити, хемороиди и кожни раздразнения. В индустрията се използва при обработката на кожени изделия, както и за оцветяване на тъкани.

Танините имат положителен ефект върху човешкото тяло. Успокояват язвата на стомаха, подпомагат и целия храносмилателен процес. Способността им да неутрализират действието на различни патогени ги прави ценни при здравословни проблеми. Танинът е компонент от детокс системите и храните, които го съдържат, се включват в различни прочистващи и лечебни диети.

Полезните свойства на танините ги правят необходимост за тялото и затова трябва да си набавяме танин с храните и напитките, които го съдържат.

Чай

Концентрацията на танин в чая е много по-висока отколкото в много други хранителни продукти. Най-много танин има в зелените чайове, достига до 30 процента в индийския и цейлонския чай, които се отличават с по-силен вкус. Танините в чая укрепват кръвоносната система, проявявайки свойства като на витамин Р.

Вино

червеното вино е богато на танини

Във виното съдържанието на танини също е високо. Може да се прецени по стягащия вкус, който се усеща при консумация. Танинът попада във виното чрез гроздето, но и чрез дървото, тъй като виното зрее в дъбови бъчви.

Танините са подобрители на вкуса на виното, но са и антиоксидантът в напитката, заради който виното има дълга годност. Таниновата киселина във виното обаче може да причини главоболие при някои хора, след няколко чаши вино.

Райска ябълка

Този плод се отличава със стипчивия си, силно стягащ вкус, който се дължи на танините в него. Те обаче премахват токсините, подобряват храносмилането, облекчават гастритните оплаквания.

Нар

Силните дезинфекционни свойства на плода се дължат на съдържащите се танини. Те премахват и стомашно-чревни неразположения.

Други плодове, които съдържат танини в по-високи дози, са боровинките, ягодите, гроздето, които са ценни заради бактерицидните си свойства, които дължат на танина.

Ядки

За да си набавим танини, добре е да включим в менюто си шам фъстък, орехи, бадеми и лешници.

Подправки

Карамфилът, естрагонът, канелата, кимионът, мащерката, ванилията, дафиновият лист са все подправки, които ни дават танин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest