Най-големите митове за меда

Най-големите митове за меда

Истинска история, митология и легенди се преплитат от векове, когато става въпрос за меда. Това се дължи на факта, че пчелите ни дават продукт, който има уникални и неразгадани тайни досега.

Това е единствената храна, която получаваме в напълно готов вид от пчелите. Тя е удивителна и с това, че не се разваля с времето. Все още не е ясна технологията на консервиране, използвана от пчелите.

Само това е достатъчно, за да обърка хората и да стане основа за много митове и вярвания, свързани с този уникален природен продукт, за който научно е доказано, че притежава лечебни свойства, има висока хранителна стойност и съдържа почти всички възможни полезни вещества, налични в природата.

Наистина ли е така? Колко е полезен медът като лечебно средство?

Знаем със сигурност, че медът облекчава пристъпите на кашлица и има антипиретично действие. Това обаче важи само за един вид от него - липовият мед. Той не се среща често, защото липовите дървета не са толкова много и пчелите събират прашец и от други растения. Така медът най-често не е чист липов, а смесен.

Мед

Повечето хора смятат меда за нискокалорична храна. Това е мит за меда обаче, защото той съдържа въглехидрати в големи количества. Фруктозата и глюкозата са с най-високо съдържание от всички хранителни вещества. Това кара организмът да работи на високи обороти, за да ги извлече. Това води пък до покачване на кръвната захар, а за някои хора е твърде опасно състояние.

Друг мит е, че медът е добра профилактика срещу вирусни заболявания, заради витаминозното и минерално богатство, което носи. Това също не отговаря на истината. В него има малко витамини и минерали. Незначителни са количествата и на протеини и аминокиселини.

Сериозни недоразумения са свързани с консистенцията на меда при покупка. Той може да бъде както захаросан, така и в течно състояние. Някои смятат, че захаросаният мед е фалшив, други хора са на точно обратното мнение.

Акациев мед

Всъщност нито едното е вярно, нито другото. Процесът на кристализация е естествен при меда и трае различно. Акациевият мед обикновено кристализира бавно и това се знае от пчеларите и осведомените по въпроса.

За да не се чувстваме объркани заради различни представи около търсения продукт на пчелите, най-добре да се купува мед от пчелари. Това гарантира, че медът не е преработван, тоест той е полезен, въпреки митовете и лъжите за меда.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати