edin.bg»Статии»Свободно Време»Кога да сменим накладките

Кога да сменим накладките

Кога да сменим накладките
Снимка: pixabay.com

Един от най-важните елементи на автомобила са спирачките. Те гарантират безопасността както на шофьора и спътниците му, така и на останалите участници в движението. Затова е от изключително значение да поддържате спирачките си в изправност.

Най-лесният начин е като сменяте редовно спирачните накладки. Това трябва да се случва средно при 80 000 навъртени километри, но все пак имайте предвид, че това е условно и зависи от условията, в които шофирате.

Добрата новина е, че вероятно ще усетите незначителни смущения в колата си, когато спирачните накладки се приближат към края на живота си, което улеснява диагностиката и ремонта.

Ето 5 често срещани признака, че е време да смените накладките.

Скърцане или пищене, идващо от спирачките

Ако вашите спирачни накладки са към края на полезния си живот, първият симптом, който ще започнете да забелязвате, е скърцащ или пищящ шум, идващ от спирачките. Скърцането на спирачните накладки обикновено се причинява от прекомерно износени накладки. След като сте изхабили достатъчно подложките им или дискове, ще започнете да повреждате вашите ротори, правейки разходите за ремонт на автомобила още по-скъпи.

Звук на стъргане при спиране

Кога е време да сменим спирачните накладки

Както споменахме по-горе, ако чувате шум, докато прилагате натиск върху педала на спирачката, то накладките трябва да бъдат заменени възможно най-скоро. Някои спирачни накладки имат вградени метални индикатори за износване, които са проектирани да издават силен шум и да ви предупреждават, че е време да ги смените.

Вибрация при спиране

Вибрациите при натискане на спирачките са друг знак, че спирачната система на вашето превозно средство се нуждае от професионална помощ. Шансовете са, че вашите ротори са изкривени и създават едновременно неравномерно износване на спирачните накладки.

Повече време за спиране

Друг основен признак, че накладките ви трябва да бъдат проверени, е загубата на ефективност при натискане на спирачките. Ако ви отнема повече време да спрете, това може да означава, че накладки са износени или че спирачната течност е ниска (често пъти поради теч).

Индикаторът на спирачната накладка светва

Повечето съвременни превозни средства се предлагат с предупредителни светлини за спирачки, които се появяват на вашето табло. Едната е вашата светлина за антиблокираща спирачна система (ABS), а другата е вашата предупредителна лампа за спирачната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest