edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кои навици пречат на отслабването?

Кои навици пречат на отслабването?

навици, пречещи на отслабването

Здравословният начин на живот е поредица от действия, които изискват предварително осмисляне и правилен избор на стъпките, които ще се следват.

Необмислените решения са причина най-често за допълнителни проблеми.

Такива могат да възникнат дори при прилагане на здравословна диета, ако тя не е добре подбрана. Има редица вредни навици, консумиране на храни и напитки, които пречат на мечтаното отслабване. Запознаването с най-честите грешки може да реши някои проблеми по пътя на здравословния живот. В следващите редове вижте кои навици пречат на отслабването:

Постоянното дъвчене на дъвка

Някои жени използват дъвката за залъгване на глада за някакъв период от време. Това обаче не може да бъде трайно решение. Дъвката стимулира отделянето на стомашен сок за преработка на храната, която ще постъпи, а при липса на такава стомашната лигавица се уврежда, а усещанията са неприятни. Дъвката може да бъде заменена с чаша вода, която се пие бавно и на малки глътки. Хидратацията на тялото винаги е от полза.

Превишеното количество сол

солта пречи на отслабването

Известно е, че солта задържа вода в тялото, а това води до подуване. Най-напред се усеща в корема. При студено време това пази от дехидратация, но топлината и прекомерното водно съдържание в организма са напълно несъвместими.

Отделно стои въпросът със скритата сол, която неусетно приемаме с фабрично произведените хранителни продукти, дори сладките, като бисквити примерно. Затова се препоръчва да се премахнат готовите и полуготовите храни от менюто.

Бързото хранене

При бързо ядене, дъвкателната система не успява да довърши работата си и храната остава не добре преработена в първия етап от храненето. Освен това се поема и твърде много въздух при бързо ядене. Организмът се обърква и не успява да различи кога вече е нахранен и така се приема повече храна от необходимата. Нужно е да се отделя достатъчно време поне за трите основни хранения.

Приемът на газирани напитки

Газираните напитки са вредни. Балончетата в чашата са равнозначни на балончета в стомаха. Коремът се подува след всяка чаша с газирана напитка. Прекомерното количество захар също не прави добра услуга на диетата. Този тип течности трябва да се намалят до минимум или да се спрат напълно.

Пиене със сламка

пиенето със сламка води до глад

Някои хора обичат да ползват сламка за всички течности, които приемат. Пластмасовата сламка обаче много често е виновникът за подутия корем, защото там попада и много въздух. Този навик пречи на отслабването.

Готова храна, която се смята за диетична

Продуктите с етикет, указващ липса на захар, в повечето случаи заблуждават. За да е вкусно, захарта е заменена с изкуствени подсладители, а те са не по-малко вредни. Не се разграждат и подуват корема. Удачно е да бъдат заменени с пресни плодове и зеленчуци.

Храна с много фибри

Фибрите подпомагат работата на чревния тракт, но прекомерното количество пречи на храносмилателните процеси, предизвиква газове и подува корема. Храната, богата на фибри, трябва да се дъвче продължително, за да се намали тежестта, която причинява на стомаха.

Прекаленият стрес

Дори най-добрата диета няма да помогне, ако тялото е под стрес. Почивката, елиминирането на външни дразнители, водещи до стрес, ще повлияе благоприятно на душевния комфорт, а тялото ще има възможност бързо да постигне търсения резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати