edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кои са най-често срещаните видове главоболие?

Кои са най-често срещаните видове главоболие?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Новак
1320
видове главоболие

Всеки от нас се е сблъсквал с неприятното усещане на болка в главата, което понякога е толкова силно, че може да наруши концентрацията и рабоспособността ни. Болките в главата могат да са пулсиращи или тъпи, внезапни и концентрирани в една област.

Основните видове главоболие са три типа - клъстерно, мигренозно и тензионно. Всеки един от тези три вида има собствени причини за поява, както и характерни симптоми, по които се различава.

В следващите редове ще разгледаме най-често срещаните видове главоболие:

Мигренозно главоболие - характеризира се с концентрирана в едната страна на главата болка, която постепенно се влошава. Характерно за мигренозните болки е, че причиняват болка и дискомфорт на тила и зад очите. Възможно е дори да се наблюдават гадене и светлочувствителност, а при по-тежките случаи - неработоспособност и повръщане. Хората с мигрена имат нужда от сериозна почивка и качествен нощен сън, избягване на всякакви външни дразнители по време на пристъп. Горещо се препоръчва консултация с лекар.

Клъстерно главоболие - това е много рядко срещан вид главоболие, но за сметка на това е и много силно. Засяга предимно мъже и по-малко жени. Не е известна причината на този неприятен тип главоболие, но се смята, че е е свързано с неправилно задействане на мозъчни нерви.

кои са най-често срещаните видове главоболие

Характерно за него е, че причинява изгарящи болки, които се локализират от едната страна на главата, около ухото и може да продължи до 2 часа. Симптомите на клъстерното главоболие включват още сълзене на окото в засегнатата страна, зачервяване, запушване на носа или обратното - течащ нос.

Тензионно главоболие - това е третият вид главоболие, който е и най-често срещано. Причината за тензионното главоболие се дължи на стягане на мускулите във врата и скалпа, което е породено от редица неща - недоспиване, стрес, неправилна поза на работа. Причинява умерена или слаба болка, натиск и дискомфорт. Може да е придружено от болки в рамената или врата. Лекият масаж в слепоочията, почивката и отпускането помагат за облекчаване на симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати