edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Ползи от олио от гроздови семки

Ползи от олио от гроздови семки

олио от гроздови семки

У нас най-популярните мазнини за готвене са олиото от слънчогледови семки и зехтинът, който се добива от маслини. Напоследък обаче все по-модерно и известно става олиото от гроздови семки. И има защо. То е полезно не само за кулинарни цели, но е и ценно средство за красота в козметиката. Най-полезно е, когато е получено чрез студено пресоване – без употребата на химикали и добавки.

Вижте кои са предимствата на олиото от гроздовите семки:

Съдържа ненаситени мастни киселини

В неговия състав влизат големи количества Омега-3 и Омега-6, както и Омега-9. Знае се, че те са изключително полезни за здравето и подпомагат здравето на клетката в организма. Действат противовъзпалително и укрепващо, подобряват метаболитните клетъчни процеси и повлияват благотворно хормоналния баланс.

Ненаситените мастни киселини намаляват количеството на вредния холестерол и повишават полезния холестерол в организма. Те са полезни за функцията и здравето на мозъка и сърцето и като цяло имат оздравяващо и профилактично действие върху сърдечно-съдовата и нервната система.

Съдържа ценния витамин Е

олио от гроздови семки ползи

В олиото от гроздови семки има много високо съдържание на този полезен витамин – по-високо дори от това в популярния зехтин. Той е изключително важен за сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Действа като антиоксидант и по този начин предпазва клетките от действието на свободните радикали, полезен е при лечение и профилактика на онкологични заболявания, забавя остаряването на тялото.

Издържа високи температурни обработки

Това е олиото, което издържа най-високите градуси по време на готвене – до 400 градуса, преди да започне да се превръща във вредно за организма. Зехтинът и слънчогледовото олио имат много по-ниска поносимост към високите температури. Докато олиото от гроздови семки може да се използва дори за пържене, без да нанася такава вреда върху здравето ни, каквато може да очакваме от другите мазнини.

За здрава кожа и коса

Освен в кулинарията олиото от гроздови семки се използва изключително успешно и в козметиката. То е истински балсам за кожата и косата, поради което е чудесно за добавка в различни маски или за директно нанасяне.

Поради съдържащите се в него полезни вещества косата става по-здрава, хидратирана и усойчива на външни въздействия. Кожата се подмладява, става блестяща и гладка, овлажнена и мека, а възпалените участъци заздравяват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest