edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Какво да ядем преди спорт

Какво да ядем преди спорт

Какво да ядем преди спорт

Знаете ли, че храненето играе ключова роля във вашето физическо представяне? Бар със зърнени храни, плодова салата, вкусна пица или сандвич с пуешко - какво трябва да ядете преди спорт?

Сутрешни спортове: Каква да закуска избирате?

Ако сте решили да започнете деня си със спортна тренировка, това ще ви даде енергия за останалите дневни занимания. Започването на вашата тренировка на гладно обаче не е добра идея. Трябва да осигурите на тялото необходимото гориво поне 1 час преди упражненията.

Започнете с голяма чаша вода, за да сте хидратирани. Трябва да знаете, че по време на сън губите вода без да осъзнавате, което обяснява чувството на жажда, което имате сутрин.

За закуска най-добрата комбинация от храни преди спорт са пресни плодове, млечни продукти и пълнозърнести храни. Можете също така да помислите за варено яйце или парче шунка (освен това ще забави усвояването на въглехидратите).

Следобедни спортове: Какво да изберете?

Отново преяждането преди тренировка е противопоказно, ефектът би бил напълно обратен. По отношение на времето също трябва да избягвате започването на упражнения веднага след хранене.

Най-добре е да дадете на тялото време за смилане на храната (около 3 часа). Що се отнася до менюто, както при закуската, трябва да дадете на тялото си достатъчно енергия, за да не понижите кръвната си захар в средата на тренировката.

Въглехидратите трябва да заемат важно място в чинията ви (около 70% от съдържанието). Затова изберете храни с нишесте като тестени изделия и ориз. Те ще осигурят на тялото ви необходимите резерви за поддържане на физическите усилия.

Протеините са важни за енергийната стабилизация, така че трябва да помислите за това. Тя обаче използва постни протеини като птици, риба и яйца. По този начин ограничавате ненужните мазнини.

Водата е от съществено значение да се избягва риск от дехидратация. Често се случва да изчакате, докато ожаднеете, преди да помислите за пиене на вода. Това е вреден навик, особено за спортист.

Спорт след вечеря: Каква храна да изберете?

Зърнен бар преди спорт
Снимка: Йоана

Ако сте планирали бягане на дълги разстояния или фитнес сесия след вечеря, трябва да е 4 часа след последното хранене. Затова консумацията на захар е добра идея.

Но бъдете внимателни, това не означава, че трябва да ядете много сладкиши, те ще повишат още повече нивото на кръвната ви захар. В резултат на това тя ще намалее по време на тренировка и ще останете без енергия по време на тренировка.

Следователно добрата закуска за спортист остава здравословна и балансирана храна, способна да осигури достатъчно гориво за времето на тренировката (или малко повече, ако искате).

Пример за лека закуска преди фитнес или аеробика:

- плод, богат на въглехидрати (напр. банан);

- сушени плодове;

- зърнен бар;

- оризова торта.

За да оптимизираме физическото си представяне по време на спортна сесия, тялото ни трябва да получава енергия чрез адаптирана диета. Ето защо трябва да избирате сред подходящите храни преди спорт.

По отношение на количеството, няколко параметъра влизат в сила като тегло, пол, но също и предизвикателството, което сте избрали. Освен това подготовката няма да е същата за йога сесия като за тичане например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати