edin.bg»Статии»От Света»Ястия, които направиха Испания известна

Ястия, които направиха Испания известна

популярни испански ястия - тапас

Испания е страна, която е известна с красивите си забележителности и уникалната си кухня, събрала в себе си богати вкусове и дългогодишни кулинарни традиции.

В следните редове ще се опитаме да ви запознаем само с малка част от ястията, които направиха Испания известна.

Испанските сандвичи

Да, както се казва нищо ново по света, но ще е истинско пренебрежение от ваша страна да се озовете в Испания и да не пробвате местните сандвичи. За испанците те са форма на лека закуска и са истинска класика, но всъщност съвсем не са леки като храна.

Обичайно се приготвят от разрязана на две по дължина багета (използваме френското название на този вид хляб, за да се досетите какво имаме предвид), която е натъпкана (буквално) с голямо разнообразие от колбаси или меса, сирена или пък риба и морски дарове.

Паеля

паелята е известно испанско ястие

Всеки знае какво представлява паелята, но може би ще ви е интересно, че традиционната паеля се приготвя с морски дарове и пилешко месо. И ориз, естествено.

Гаспачо

Изключително популярна извън пределите на Испания студена супа, която се приготвя от смлени домати, чушки и краставици, поднесени с крутони. Може да ви се струва странно хрумване, но вероятно и на испанците им се вижда странен нашенския таратор.

Риба и морски дарове

Като истински представител на Средиземноморието, Испания е известна със своите морски деликатеси. Много тачени са рибата тон, сарделите, мидите, сепията, калмарите и скаридите. Сарделите и скаридите служат за основа на тапасите, за които ще говорим в следващите редове.

Тапаси

известни тапаси

Да, прочутите испански тапаси, сервирани като мезе, отдавна са прехвърлили границите на Испания и са познати по целия свят. В Андалусия, където са се родили тапасите, те обикновено се състоят от пържена риба, препечена филийка, полята със зехтин и мерудийки, свински хапки и други.

На мода също така са и шишчетата, приготвени от късове месо, морски дарове или гриловани зеленчуци. Обикновено те се поднасят в специална чиния, като самото шишче е поставено върху филийка ръчно приготвен хляб.

Тортиля

Тортилята е вид питка, също направила Испания известна в кулинарните среди. Вероятно най-често срещано е Пинчо де тортиля, което представлява картофена тортиля, поднесена забодена върху филийка хляб.

Всякакви испански ястия, но приготвени с традиционния сос Софрито

Много национални ястия на Испания нямаше да бъдат известни по света, ако не са поднесени със сос Софрито. Има много негови вариации, но като цяло сос Софрито се приготвя от запържени на бавен огън лук, чесън, домати и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest