edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Полезни свойства на белия равнец

Полезни свойства на белия равнец

полезни свойства на белия равнец

Белият равнец е една от най-широко разпространените билки на територията на цяла България. Тя се среща и в цялото Северно полукълбо – по ливади и поляни, на различни надморски височини и при почти всякакви условия.

Тези факти могат само да ни радват, тъй като билката е изключително ценна със своите качества и лечебни свойства. Заради тях по народному е наричана още „избавление от всички беди“.

Друго наименование на белия равнец, въведено от народа, е „женската билка“. Причината за това название е огромното значение на растението за лечението на всякакви „женски“ проблеми – заболявания и патологични състояни на женската полова система.

С помощта на бял равнец се лекуват маточни кръвотечения, болезнена менструация, вагинални инфекции, оскъдна или обилна менструация, отклонения от цикъла по време на менопаузата, както и други симптоми по време на климакса.

Белият равнец влияе изключително благотворно върху състоянието на кръвоносната система като цяло. Той е спомагателно средство за ограничаване на всякакъв вид кръвотечения.

Също така действа и кръвопречистващо, поради което е идеален вариант за детоксикация на тялото. Действа още стимулиращо кръвотворенето и кръвосъсирващо при кръвотоци. Второто трябва да се има предвид като противопоказание при хора, които срадат от повишено кръвосъсирване.

бял равнец

Лековитото растение има още редица свойства. То е чудесно приложимо при стомашни спазми и изобщо – при стомашно-чревни заболявания, например диария, чревни възпаления, заболявания на жлъчката, при влошено храносмилане, при хемороиди и др.

Тъй като действа противовъзпалително и антибактериално е полезно още при кожни проблеми – рани, особено кървящи, охлузвания, кожни възпалния, екзема. Вътрешно също се приема като противовирусно, противобактериално, антисептично средство, като по този начин влияе положително и на имунитета.

Едно много важно свойство на белия равнец не бива да бъде пренебрегнато – лечебното му действие при възпалени венци и зъбобол. Според някои изследвания дори жабуренето с отвара от бял равнец може да действа против образуването на кариеси.

Начините са използване на билката са няколко. Прясна или изсушена, от нея може да се приготвя отвара, чай, настойка и тинктура. За външно приложение се правят лапи и компреси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати