edin.bg»Статии»За Дома»10 неща в дома ви, които ви разболяват

10 неща в дома ви, които ви разболяват

Страхотен апартамент

Забелязвали ли сте някога, че по някаква неясна причина сте започнали да се разболявате твърде често или дълго време? Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с такъв проблем. Защо това се случва и как да се справим?

Това означава, че е време да се направи почистване не само в мислите, но и в къщата. В крайна сметка чистотата в къщата е ключът към здравето и сега ще разберете защо.

В тази статия ще ви разкажем за 10 често срещани неща в дома ви, които могат да причинят здравословни проблеми, ако са мръсни.

Мръсни чаршафи

Трябва да признаете, че има нещо неземно, когато лягате след натоварения ден, но някои неканени гости - прахови акари, които живеят в мръсните чаршафи, могат да оставят неприятен отпечатък във вашата вечер.

Според някои проучвания човек губи около 15 грама мъртва кожа седмично, тази кожа се задържа в чаршафите и се превръща в отлична храна за прахови акари. Отпадъците от прехраната им, като изпражнения, могат да бъдат източник на човешки здравословни проблеми.

Те могат да провокират екзема, сезонни алергии, кожни раздразнения и други. За да се предпазите от такива последствия, чаршафите трябва да се мият веднъж на 1-2 седмици с 60-градусова вода.

Вентилационни отвори

Ако изведнъж почувствате пристъп на алергия или болест без видима причина, виновникът за недоброто ви състояние може да е мръсен отдушник. Агенцията за опазване на околната среда обяснява, че по принцип малко количество прах върху отдушника не засяга човек, но мухълът и големи натрупвания на прах, появяващи се там, могат значително да навредят на здравето.

Учените все още спорят дали прахът може да причини сериозни здравословни проблеми, но мнозина ще се съгласят, че почистването на вентилацията и тръбите от мухъл и други токсични вещества е мъдра стъпка към здравословен и щастлив живот.

Старата прахосмукачка

Стара прахосмукачка

Може би си мислите, че прахосмукачката ви помага да поддържате къщата си чиста, но понякога се случва да ви навреди повече, отколкото помага. Според проучвания, публикувани в списанието за околната среда и технологиите, от 21 прахосмукачки на различни компании, характеристики и размери, абсолютно всяка до известна степен изпуска във въздуха съсиреци от прах, алергени и бактерии.

В много по-голяма степен замърсяването възниква поради възрастта на прахосмукачката или липсата на специален филтър върху нея.

Най-добрият начин за борба с изхвърлянето на прах и бактерии е закупуването на нова прахосмукачка със специален филтър за въздушни частици и непрекъснато почистване на оборудването.

Ако живеете в близост до източник на замърсяване на въздуха, например, гара, летище или фабрика, трябва да инсталирате в къщата пречиствател на въздуха, който ще ви предпази от вещества и химикали, които причиняват астма и алергии, по-добре от всяка прахосмукачка.

Рециклирайте или продайте старата прахосмукачка и си вземете нова!

Животинска козина и пърхот

За мнозина пухкавите четириноги домашни любимци са пълноправни членове на семейството, но те имат една особеност, която може да доведе до много неприятности, ако не се обгрижват правилно - тяхната козина и пърхот, който понякога се натрупва върху нея. Този пърхот се състои от малки частици от мъртва кожа и именно той причинява алергии и кара хората да кихат.

Най-добрият начин да предотвратите или облекчите алергиите е да държите животните далеч от дебели тъкани и мека мебел. Освен това, за да намалите количеството пърхот в къщата, често трябва да изсмучете с прахосмукачка и избършете натрупания прах от рафтове и мебели.

Почистващи продукти

Повечето почистващи продукти, които милиони хора използват ежедневно, съдържат химикали, които лесно могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Много от тях съдържат канцерогени, например детергенти, съдържащи формалдехид. Някои почистващи препарати за бижута съдържат нездравословен перхлоретилен.

Плесен по храните

За щастие, днес има много начини да поддържате дома си чист без да навредите на здравето, като използвате безобидни продукти, базирани на естествени съставки. Освен това, ако сте фенове на изцяло естествените почистващи продукти, оцетът, лимонът, маслото и содата за хляб ще бъдат ваши помощници.

Скрита плесен

Невидимите натрупвания от мухъл могат да се скрият дълго време във всяка част на къщата ви и дори няма да подозирате за тях. Те могат да се скрият във вашата баня, в мазето, под тапета, всеки ден неусетно да вредят на здравето ви.

Най-често мухълът се появява във влажни помещения с лоша циркулация на въздуха или където течност се натрупва и застоява. Възможната вреда от мухъла е страшна, защото може да причини сериозни здравословни проблеми. Сред тези проблеми - гадене, главоболие, понижен имунитет и запушен нос - всички тези симптоми, ако не се справите с причината, могат да доведат до такова сериозно заболяване, като астма.

За да предпазите себе си и близките си от тази напаст, можете да използвате почистващ препарат, смесен с вода. В това решение е необходимо да се накисне четка или парцал, след което е необходимо да се изстърже от всички налични твърди повърхности. Независимо от това, това не винаги е достатъчно и за най-добър ефект е необходимо правилно проветряване на стаята.

Цигарен дим

Не е тайна, че тютюнопушенето не е необходимо, за да може вашето здраве да страда от тютюнев дим. Достатъчно е само дълго време да сте до пушач или в стаята, в която наскоро сте пушили. Ето защо пушенето в къщи не е най-добрата идея, защото последствията могат да бъдат тъжни не само за вас, но и за вашите близки.

Както знаете, цигарите съдържат няколко хиляди различни химикали, повече от 70 от които са канцерогени. Освен това, според тъжната статистика, от 1964 г. повече от 2, 5 милиона души са загинали заради пушек „втора употреба”. Най-добрият начин да спасите себе си и близките си от здравословни проблеми е да забраните пушенето в къщи, особено ако вратите и прозорците са плътно затворени.

Стара боя

Ако забележите, че боята вече се е отлепила по стените и последния път, когато сте правили ремонт е през миналия век, бъдете внимателни. Преди това в боите се добавяха много по-опасни вещества, отколкото сега, а в някои страни дори тежки метали. Лющенето на боята сама по себе си изглежда не опасно, но всъщност може да повлияе на вашето здраве и здравето на вашите деца.

Ако установите, че боята ви носи неудобство, по-добре е да поканите професионалисти, които да ви помогнат в този проблем. По-добре е, разбира се, да направите ремонт, ако е възможно. Когато избирате боя за стени и мебели в къщата, обърнете внимание на състава и се грижете за здравето си.

Мръсни рафтове и чекмеджета на хладилника

Дори ако на пръв поглед рафтовете и чекмеджетата в хладилника ви изглеждат стерилно чисти, те могат да скрият бактерии, които вредят на вашето здраве, като Е. коли, салмонела и др. Заболяванията, причинени от тези бактерии, могат да бъдат доста сериозни и да причинят симптоми на отравяне.

Баня синя

За да избегнете тези неприятни последици и да предпазите близките си от проблеми, старателно измийте плодове, зеленчуци, пилешки и пъдпъдъчи яйца, преди да ги поставите в хладилника. Освен това почиствайте рафтовете и чекмеджетата в хладилника от натрупана мръсотия поне 1-2 пъти месечно.

Постелки за баня

Рядко обръщаме необходимото внимание на такива светски неща като постелка за баня, но именно те могат да носят скрити опасности - патогенни бактерии, плесени, прахови акари и много други.

Когато напуснете душа и стъпете с мокри крака върху постелката, течността веднага се абсорбира, създавайки благоприятна среда за развитието и възпроизводството на опасни микроорганизми. За да предпазите себе си и банята си от паразити, опитайте се да изсушите краката си, преди да се качите на постелката. Също така, изперете постелката в гореща вода поне няколко пъти месечно.

Не пренебрегвайте хигиената в дома – тя е гаранция за здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати